După cum a relevat tendinţa Mood Food identificată prin intermediul celei de-a şaptea ediţii a Just Eat’s Home Food Map, există emoţii pozitive generate de alimente, în special legate de un sentiment de mulţumire şi relaxare (51%), satisfacţie (36%) şi fericire (25%).
După ce savurează mâncarea preferată, oamenii experimentează un sentiment de mulţumire şi fericire, dar şi de relaxare şi confort, emoţii resimţite de persoanele mai mature (>54 de ani), o creştere a energiei şi o stare de spirit pozitivă şi, în cele din urmă, o uitare momentană a stresului.
Mâncărurile cu o sursă de carbohidraţi şi zaharuri, cum ar fi pâinea, pastele şi fructele, sunt sursa de energie preferată de organismul uman şi sunt capabile să crească nivelul de serotonină, celebrul „hormon al stării de bine”.
Cacao, precum şi ceaiul şi cafeaua, conţin, de asemenea, substanţe care ne pot da un impuls de energie, în timp ce ciocolata stimulează producţia de serotonină şi endorfine, care ne pot readuce zâmbetul pe chip.
Prezentarea joacă, de asemenea, un rol-cheie în percepţia alimentelor şi ne poate influenţa starea de bine: legumele şi fructele colorate, precum broccoli, sfecla roşie, spanacul, citricele, bananele, kiwi şi merele, oferă nu numai beneficii nutriţionale, ci şi stimuli vizuali pozitivi.
În plus, astfel de alimente sunt bogate în antioxidanţi, iar mai multe studii arată că aceştia pot avea efecte pozitive asupra sănătăţii mentale.