Bob Dylan a cântat în Bucureşti în faţa a circa 7.000 de spectatori

Bob Dylan a cântat miercuri seară, în premieră în România, la Zone Arena din Capitală, în faţa a circa 7.000 de spectatori, printre care s-au numărat mai multe personalităţi din muzică, televiziune şi politică, precum Ducu Bertzi, Marius Tucă şi Mircea Geoană.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului Bob Dylan a cântat în Bucureşti în faţa a circa 7.000 de spectatori

Bob Dylan a cântat în Bucureşti în faţa a circa 7.000 de spectatori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre cei care au venit să-l vadă pe Bob Dylan în concert la Bucureşti, oameni de toate vârstele, s-au numărat muzicienii Ducu Bertzi, Mircea Baniciu, Moni Bordeianu şi Mircea Florian, oameni din presă precum Marius Tucă, Stelian Tănase şi Robert Turcescu, dar şi Mircea Geoană, alături de soţia sa, Mihaela.

Concertul lui Dylan, precedat pe scenă de trupa Bucium şi Nicu Alifantis, alături de Zan, care a ţinut să îi dedice recitalul susţinut unui "prieten drag", care "şi-ar fi dorit să fie acolo în această seară" - Florian Pittiş -, a început cu puţin timp înainte de ora 21.00.

Bob Dylan a venit pe scenă însoţit de trupa sa şi a interpretat melodii mai noi şi mai vechi în stil blues, de la un capăt la altul al concertului. Comunicarea cu publicul, care aştepta hiturile lui Dylan, a fost aproape inexistentă, artistul neadresând niciun cuvânt mulţimii, acordând totuşi un bis, în care a cântat "Like a Rolling Stone", însă destul de departe de varianta originală binecunoscută. Prin urmare, atmosfera a fost una relaxată, fără prea mult entuziasm nici din partea publicului.

La finalul concertului, aproape de ora 22.30, oamenii se îndreptau spre ieşire, fără a-l fi ascultat pe cântăreţul-legendă pe care îl aşteptau. "Era mişto de văzut în anii '60. Acum e un simplu cântăreţ de blues", a spus Mihai Tiţa, în vârstă de 24 de ani. O altă tânără, Cristina, de 27 de ani, a mărturisit că i-a fost greu să recunoască şi melodiile pe care le ştia, vocea artistului nemaifiind ca în urmă cu 30 de ani şi nici sonorizarea de la concert nefiind prea grozavă.

"Are o voce frumoasă, dar a fost mai curând un concert de instrumentaţie. Nu a fost el vioara întâi. N-a ştiut să capteze publicul, a fost o relaţie foarte rece. Păcat, ar fi putut rămâne în sufletul nostru", a spus şi Mioara Săvinuţă, în vârstă de 50 de ani.

Alţi spectatori au considerat pur şi simplu că artistul a "mers pe ceva nou", chiar dacă ar fi preferat să audă ceva din "registrul protestatar" pentru care îl cunoşteau. "A fost Bob Dylan" sau "am vrut să-l văd, nu m-am aşteptat la mult mai mult" au fost alte păreri exprimate.

Bob Dylan, una dintre figurile emblematice ale istoriei muzicii, a concertat pentru prima dată în România, în cadrul Never Ending Tour - şirul de reprezentaţii neîntrerupte ale cântăreţului, început în iunie 1988.

Bob Dylan, pe numele adevărat Robert Allen Zimmerman, născut pe 24 mai 1941, în Duluth, Minnesota, este cântăreţ, compozitor şi poet, el fiind, de zeci de ani, una dintre figurile reprezentative ale muzicii mondiale. Cele mai celebre lucrări ale lui Dylan datează din anii '60, când acesta a devenit faimos. Multe dintre cântecele sale, precum "Blowin' in the Wind" şi "The Times They Are a-Changin'", au devenit adevărate imnuri anti-război şi ale mişcărilor pentru drepturile civile.

Cu o carieră impresionantă de aproape o jumătate de secol, Bob Dylan este unul dintre puţinii artişti al căror palmares include nu mai puţin de 34 albume de studio, 13 albume live, 14 compilaţii şi 58 de single-uri. Declarat de revista Rolling Stones drept cel mai important artist solo al tuturor timpurilor, în 2004, Bob Dylan a adunat de-a lungul vremii o colecţie impresionantă de premii, care include 11 trofee Grammy. Printre premiile deosebite se numără şi cinci Grammy Hall of Fame, ce onorează înregistrările care au peste 25 de ani vechime şi o semnificaţie istorică şi culturală remarcabilă, precum şi o distincţie specială Pulitzer în 2008, pentru impactul profund pe care l-a avut asupra muzicii şi culturii americane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici