- Home
- Life-Inedit
- LOS ANGELES, (29.11.2013, 18:13)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bob Dylan, dat în judecată pentru incitare la ură rasială, în Franţa
Cântăreţul american Bob Dylan a fost dat în judecată pentru incitare la ură rasială, în Franţa, după ce a făcut, într-o comparaţie indirectă, o paralelă între Ku Klux Klan, nazişti şi croaţi.
Urmărește
191 afișări
Bob Dylan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Artistul american a făcut această paralelă într-o declaraţie despre fosta Iugoslavie, determinând o asociaţie din Franţa să se constituie în parte civilă, informează lefigaro.fr.
La două săptămâni după ce a fost decorat cu Legiunea de Onoare de ministrul Culturii, Aurélie Filippetti, cântăreţul american a făcut să se vorbească din nou despre el în Franţa, însă de această dată din cauza unei chestiuni judiciare. Pe numele său, o asociaţie care reprezintă comunitatea croată din Franţa a depus o plângere pentru incitare la ură rasială, la Tribunalul de înaltă instanţă din Paris.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Consiliul reprezentativ al comunităţii şi instituţiilor croate din Franţa (CRICCF) s-a constituit ca parte civilă contra artistului american şi a redactorului-şef de la ediţia franceză a revistei Rolling Stone, după publicarea unui interviu acordat de starul american. Cauza acestei acţiuni a vizat cuvintele rostite de Bob Dylan în timpul acestui interviu, în care acesta era întrebat despre Războiul de Secesiune şi despre viziunea sa asupra Statelor Unite din perioada actuală.
"Problema este că această ţară (Statele Unite, n.r.) este prea obsedată de culoarea pielii", a declarat Bob Dylan. El consideră că "persoanele de culoare ştiu că anumiţi albi nu ar fi renunţat niciodată la sclavie şi că, dacă acei albi ar fi fost lăsaţi să conducă, atunci ei s-ar afla în continuare sub jugul lor. Nu se pot preface că ignoră acest fapt".
Pentru a-şi nuanţa cuvintele starul american a ales câteva exemple: "Dacă ai Ku Klux Klanul în sânge, persoanele de culoare pot să îl simtă, chiar şi astăzi. La fel ca evreii care pot să simtă sângele nazist şi sârbii care pot să simtă sângele croat".
Această raportare la conflictul sârbo-croat nu a fost pe placul membrilor CRICCF, care s-au declarat şocaţi de această comparaţie. Comitetul consideră că aceste cuvinte reprezintă "o incitare la ură rasială".
"Nu sunt comparaţi criminalii croaţi, sunt comparaţi toţi croaţii", a precizat asociaţia CRICCF într-un comunicat, în care afirmă totuşi că membrii săi "nu au nimic contra revistei Rolling Stone, ca revistă, şi nici a lui Bob Dylan, ca artist".
Bob Dylan a fost decorat cu Legiunea de Onoare pentru mesajul pacifist al cântecelor sale.
Plângerea a fost depusă în decembrie 2012. Instrumentarea cazului poate dura până la un an şi jumătate pentru astfel de dosare. Potrivit revistei Slate, plângerea a fost validată formal, dar nu şi examinată în chestiunea de fond. Motivul ei poate părea surprinzător, ţinând cont de parcursul muzical al lui Bob Dylan şi de mesajul pe care acesta îl transmite în cântecele sale.
În mai 2012, cântăreţul a fost decorat de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cu Medalia Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă americană. Prestigioasa decoraţie recompensează personalităţile care au adus servicii majore naţiunii americane, salutând astfel contribuţia adusă de Bob Dylan mişcării pentru drepturile civile din anii '60.
Bob Dylan, pe numele adevărat Robert Allen Zimmerman, născut pe 24 mai 1941, în Duluth, Minnesota, este cântăreţ, compozitor şi poet, el fiind, de zeci de ani, una dintre figurile reprezentative ale muzicii mondiale. Cele mai celebre lucrări ale lui Dylan datează din anii '60, când acesta a devenit faimos. Multe dintre cântecele sale, precum "Blowin' in the Wind" şi "The Times They Are a-Changin'", au devenit adevărate imnuri anti-război şi ale mişcărilor pentru drepturile civile.
Cu o carieră impresionantă de aproape o jumătate de secol, Bob Dylan este unul dintre puţinii artişti al căror palmares include peste 30 albume de studio, 13 albume live, 14 compilaţii şi 58 de single-uri. Declarat de revista Rolling Stones drept cel mai important artist solo al tuturor timpurilor, în 2004, Bob Dylan a adunat de-a lungul vremii o colecţie impresionantă de premii, care include 11 trofee Grammy. Printre premiile deosebite se numără şi cinci Grammy Hall of Fame, ce onorează înregistrările care au peste 25 de ani vechime şi o semnificaţie istorică şi culturală remarcabilă, precum şi o distincţie specială Pulitzer în 2008, pentru impactul profund pe care l-a avut asupra muzicii şi culturii americane.
Bob Dylan a concertat la Bucureşti în iunie 2010, în cadrul Never Ending Tour - şirul de reprezentaţii neîntrerupte ale cântăreţului, început în iunie 1988.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe