Video Bobby Păunescu: "Francesca" a fost pentru mine şi un film de şcoală

Bobby Păunescu, regizorul filmului "Francesca", a declarat că vede lungmetrajul său de debut, care va avea premiera în România joi, ca pe o peliculă de absolvire a unei şcoli de cinematografie de patru ani, "la Cristi Puiu acasă".

Urmărește
398 afișări

Regizorul a spus, în glumă, la o conferinţă de presă, care a avut loc miercuri în Bucureşti, că a învăţat cinematografie "la Cristi Puiu acasă", prima sa implicare în această industrie fiind una "de ordin financiar", la premiatul lungmetraj al lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lăzărescu".

"Nu pot să dau un răspuns de ce am ajuns aici", a spus omul de afaceri Bobby Păunescu, referitor la alegerea sa de a regiza, ţinând să asigure asistenţa că "nu e vorba de plictiseală". Păunescu a spus că s-a apropiat de regia de film după ce a participat la cursuri de specialitate în Los Angeles, iniţial, doar din curiozitate de producător. Singurul care a avut încredere în el, potrivit lui Bobby Păunescu, a fost Cristi Puiu. "Când am plecat în Los Angeles, Cristi Puiu mi-a spus «O să te faci regizor»", şi-a amintit acesta.

Iniţial, Bobby Păunescu s-a gândit să realizeze un film ce spune povestea unei românce care vrea să emigreze în Italia, pe fondul tensiunilor de pe urma "cazului Mailat", din perspectiva producătorului. "Singurul mod prin care această poveste putea să iasă într-un film era dacă eu scriam scenariu şi eu îl regizam. Este o poveste destul de personală. Am copilărit în Italia, iar ce s-a întâmplat în 2007, criza la nivel politic, cred că a fost unul din motivele care m-a împins să mă uit la o poveste de genul acesta", a spus regizorul, care a mărturisit că, în ziua în care a fost lansat "cazul Mailat", era în studioul unei televiziuni unde era invitat preşedintele României şi a fost martorul tulburării politice apărute pe fondul acestui scandal. "Eu am copilărit acolo. E destul de greu de spus ce s-a întâmplat", a spus acesta, povestind că numele personajului principal, Francesca, vine de la Francesca Cabrini, protectoarea migranţilor italieni în Statele Unite.

Filmul vorbeşte, de asemenea, potrivit autorului, despre "criza de identitate de care suferă societatea românească în ziua de azi". "Francesca încearcă să plece din societatea asta.Şi eu m-am gândit să plec şi am plecat în Elveţia, la facultate, la 18 ani", a mărturisit acesta.

Ca stil, pelicula se încadrează în noul val cinematografic românesc, cu planuri-secvenţă şi cu tentă socială. Întrebat dacă a fost influenţat direct de stilul lui Cristi Puiu, Bobby Păunescu a spus că, într-o anumită măsură, "Francesca" este o peliculă realizată în echipă.

"Lucrăm într-o echipă şi au loc nişte discuţii. La final, punctul de vedere e cel al autorului. (...) Pe platou, în ultimele trei săptămâni, a fost şi Andrei Ujică. Nu cred că se pune problema încercării de a urmări un anumit stil. Cred că ce se întâmplă azi în România te împinge în direcţia asta", a mai spus regizorul, care a mărturisit că a căutat să găsească personaje cât mai apropiate de cele comune, "de pe stradă". Astfel, interpreţii personajelor negative au fost cel mai greu de găsit, după castinguri lungi.

"Pe mine m-a interesat să joc Francesca. E un personaj discutabil. M-a interesat să explorez un personaj care nu e imaculat, care e responsabil şi naiv, care greşeşte, are un momente de agresivitate, toate nunţele care fac dintr-un persoană un om", a declarat Monica Bârlădeanu.

Din distribuţia filmului produs de Mandragora mai fac parte, printre alţii, Luminiţa Gheorghiu, Doru Ana şi Doru Boguţă.

Pentru Cristi Puiu, unul dintre producătorii filmului, "Francesca" a fost "o mare bătaie de cap". "Eu îmi vedeam de ale mele şi, hodoronc-tronc, a apărut scenariul lui Bobby, care m-a încurcat foarte tare", a spus Puiu, care a mărturisit că, în acea perioadă, lucra la scenariul noului său film, "Aurora", care, în prezent, este în postproducţie. De altfel, regizorul care a primit distincţia Un certain Regard, în 2005, la Festivalul de la Cannes, pentru "Moartea domnului Lăzărescu", a spus că, la "Francesca", a fost pentru prima dată în postura de producător. "Ce m-a atras a fost intuiţia lui pentru dialog şi pentru autenticitatea replicilor", a declarat Cristi Puiu. "Am avut impresia că mă aflu în faţa unui lucru care mă depăşeşte. A fost un coşmar pentru toată lumea", a detaliat acesta rolul său de producător, povestind că a fost sceptic şi în ceea ce priveşte faptul că actriţa din rolul principal, Monica Bârlădeanu, şi regizorul, au o relaţie sentimentală. "Nu cred într-o situaţie extracinematografică de modelul Woody Allen-Mia Farrow. Proiectul era atât de greu, încât mi-am zis că povestea cu filmul o vor duce în casă" a spus Puiu, glumind că cei doi au locuit separat pe durata filmărilor şi încă sunt împreună.

Totodată, Puiu a calificat reacţia politicianului italian Alessandra Mussolini la adresa filmului drept "o glumă proastă".

Filmul "Francesca" a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Veneţia, unde a fost interzis, în timpul Mostrei, după reclamaţiile făcute de deputata Alessandra Mussolini şi de primarul Veronei, Flavio Tosi. Pelicula a fost interzisă după ce, în urma proiecţiilor de la Festivalul de la Veneţia, desfăşurat între 2 şi 12 septembrie, deputata, nepoata fostului dictator fascist Benito Mussolini, şi primarul Veronei, Flavio Tosi, au sesizat că există în film anumite replici pe care le consideră insultătoare la adresa lor. "Francesca" urmează să aibă premiera italiană la jumătatea lui octombrie, iar deocamdată există discuţii privitoare la scoaterea fragmentului considerat jignitor de către cei doi politicieni.

În film, un personaj spune la un moment dat: "Nu ai auzit-o pe acea târfă de Mussolini, care-i vrea morţi pe toţii românii?/ Non hai sentito quella puttana della Mussolini che vuole morti tutti i romeni?" şi, de asemenea "acel idiot de primar al Veronei/ sindaco di Verona di merda". "Probabil lumea se va duce să vadă unde o înjură pe Mussolini", a spus Puiu.

Bobby Păunescu a mai spus că se aşteaptă ca încasările lungmetrajului să acopere investiţia (aproximativ 700.000 de euro), deşi l-a calificat drept un film de autor mai degrabă decât unul "de box office".

Acesta a adăugat că, în prezent, există discuţii cu distribuitori din 6-7 teritorii pentru prezentarea filmului.

"Francesca" va avea premiera de gală joi seară, la CinemaPro din Capitală, după care va închide Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi, vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici