- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (29.05.2008, 13:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Braţ robotizat ce poate fi mişcat cu puterea gândului
Cercetători din Statele Unite au reuşit să creeze un braţ robotizat care poate fi mişcat cu puterea gândului, dispozitivul putând, în curând, ajuta persoanele care suferă de paralizie, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.
Urmărește
59 afișări
Braţ robotizat ce poate fi mişcat cu puterea gândului (Imagine: http://www.nytimes.com)
Două maimuţe cărora li s-a ataşat acest tip de braţ robotizat au reuşit, cu puterea gândului, să-l mişte pentru a putea apuca alimente şi a le mânca.
Lucrările echipei profesorului Andrew Schwartz, de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, marchează un avans în raport cu încercările anterioare.
Diferenţa faţă de rezultatele precedente este că, în prezent, "sarcina - mişcarea braţului robotizat pentru a evita un obstacol, a apuca hrana şi a o duce la gură pentru a o înghiţi - este în întregime realizată cu puterea gândului", a explicat Andrew Schwartz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
"În versiunile precedente, anumite faze ale gestului erau ghidate de computer", a mai spus acesta. Noul braţ se mişcă tridimensional, este mai performant, iar metoda de învăţare a evoluat.
Acest tip de interfaţă maşină-creier a fost deja testat pe oameni, în anumite versiuni, şi ar putea servi persoanelor care au paralizat în urma unui atac cerebral, a unui traumatism al coloanei vertebrale, a unei maladii neuromusculare degenerative sau celor care au fost afectaţi de locked-in syndrome ("închis în propriul interior" - o stare neurologică rară în care pacientul este treaz, complet conştient, dar nu se poate mişca şi nici nu poate vorbi din cauza unei paralizii complete).
Adesea, maladiile acestea lasă intacte părţile din creier asociate mişcării. Creierul poate produce activitatea care declanşează în mod normal mişcările. Soluţia constă în înregistrarea acestei comenzi cerebrale, prin intermediul unor electrozi fini implantaţi în cortex, şi transmiterea acesteia la braţul robotizat.
Cercetătorii au reuşit astfel, în doar câteva zile, să înveţe două maimuţe macac imobilizate să controleze cu puterea gândului un braţ robotizat plasat lângă umăr.
Cercetătorii speră să poată testa în doi ani pe pacienţi umani un braţ mai complex - cu implantare de electrozi. În acelaşi timp, aceştia lucrează deja la un alt braţ mai sofisticat, mai ales la nivelul pumnului.
Printre neajunsurile tehnicii se numără fiabilitatea pe termen lung a electrozilor, care se deteriorează în doar câteva săptămâni. O altă problemă o constituie materialul relativ puţin mobil din care este construit braţul şi necesitatea unei supravegheri constante din partea unui tehnician antrenat. În plus, pacienţii trebuie să fie capabili să simtă şi să controleze forţa gestului pentru a nu zdrobi obiectele apucate cu mâna, de exemplu.
Însă cercetătorii dau asigurări că toate aceste probleme nu sunt insurmontabile.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:57
LIVE TEXT Încep audierile pentru miniştrii din guvernul Ciolacu 2/ Ilie Bolojan şi Ciprian Şerban, la şefia Senatului şi Camera Deputaţilor / Crin Antonescu va fi candidatul unic al Coaliţiei PSD-PNL-UDMR-Minorităţi naţionale pentru prezidenţiale
-
astăzi, 14:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă