Bucureştiul va avea un muzeu dedicat jocurilor video

Asociaţia Arhivelor şi Proiectelor de Conservare a Jocurilor Video (AAPCJV) anunţă lansarea unei iniţiative ambiţioase: crearea unui muzeu dedicat jocurilor video în Bucureşti: Video Games Museum.

Urmărește
897 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul va avea un muzeu dedicat jocurilor video

Bucureştiul va avea un muzeu dedicat jocurilor video

Această iniţiativă, realizată cu suportul Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) şi susţinută din donaţii private, îşi propune să păstreze şi să evidenţieze patrimoniul jocurilor video româneşti şi universale ca fenomen cultural ce a influenţat generaţii întregi de la începuturile sale.

Deschiderea oficială a Muzeului Jocurilor Video este planificată pentru ultimul trimestru al anului 2024. Locaţia muzeului va fi comunicată în curând.

Pentru această iniţiativă, AAPCJV l-a cooptat în echipa proiectului pe Andreas Lange, curatorul ComputerSpieleMuseum din Berlin, cel mai mare muzeu de jocuri video din Europa, care se va ocupa de aripa universală a muzeului.

Prin colaborarea cu RGDA şi cu sprijinul liderilor industriei de gaming din România, muzeul va sublinia contribuţiile semnificative ale dezvoltatorilor români la industria globală a jocurilor video, prin aripa dedicată jocurilor create în România.

Video Games Museum va oferi vizitatorilor o călătorie captivantă prin istoria jocurilor video, prezentând evoluţia acestora de la simpli pixeli la universuri complexe care fascinează imaginaţia.

Expoziţiile vor include o gamă largă de artefacte, inclusiv console de jocuri, software original, artă conceptuală şi interviuri cu dezvoltatori, creând o experienţă imersivă şi educativă pentru toate vârstele.

Ce jocuri video vor fi în cadrul muzeului

Printre jocurile prezente în cadrul muzeului, vizitatorii vor putea interacţiona cu primul joc dezvoltat în România, Astro 64, în anul 1978, de către Viorel Darie pentru maşina de calcul Felix C-256.

„La nivel global, industria de gaming este în continuă expansiune. De fapt, aceasta se va apropia de 200 de miliarde de dolari in 2024, depăşind cumulat industria de muzică şi de film. Romania merită să apară pe harta internaţională a ţărilor care au deja un muzeu dedicat gaming-ului. Nu numai prin heritage-ul lăsat de pasionaţii şi dezvoltatorii români de jocuri şi hardware, dar mai ales pentru că există un interes crescut din partea brandurilor şi a companiilor să se implice activ în lumea gamingului, pentru a accesa audienţe noi”, a precizat Vlad Popovici, expert in industria de gaming, veteran al industriei de publicitate şi co-fondator AAPCJV.

„Jocurile interactive sunt cele care ne deosebesc de primate. De la începurile homo sapiens, oamenii s-au jucat analog. În ultimii 50 de ani, am început să ne jucăm digital, iar realităţile noastre se succed de la virtual la real. Avem pe telefon şi noul Flappy Bird, si eterna Princess Peach. E absolut normal să fii nostalgic, şi e în regulă să crezi că eşti un personaj din jocuri video. Imaginaţi-vă o călătorie de la Pong la Mario, un Xbox, lângă un Tetris, care e vis-a-vis de un Solitaire, unde două mişcări la stânga duc la Quake, şi unde deasupra este Prince of Persia văzut prin noul Apple Vision. Istoria interactivă a umanităţii în RGB, cu sute de console şi mii de jocuri. Acesta va fi Video Games Museum”, a declarat Miloš Jovanović, director de creatie, Co-fondator AAPCJV şi gamer din anii 70.

„Suntem încântaţi să lansăm acest proiect emblematic care marchează recunoaşterea jocurilor video ca elemente fundamentale ale culturii contemporane. Muzeul Jocurilor Video va fi un spaţiu unde pasionaţii de toate vârstele pot explora, învăţa şi găsi inspiraţie în istoria şi arta jocurilor video. Această iniţiativă subliniază angajamentul nostru de a recunoaşte şi de a sărbători jocurile video nu doar ca formă de divertisment, ci ca parte importantă a patrimoniului cultural, care influenţează generaţii întregi", a declarat Adrian Ştefănoiu, veteran în industria de entertainment şi publicitate, co-fondator AAPCJV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici