Caddy şi Ombladon,despre decizia de interzicere a pieselor lor înainte de ora 23.00:CNA e inexistent

Cântăreţii hip-hop Caddy, de la BUG Mafia, şi Ombladon, de la formaţia Paraziţii, au declarat pentru MEDIAFAX, privind decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de a interzice difuzarea unor piese ale trupelor înainte de ora 23.00, că, pentru ei, CNA este o instituţie "inexistentă".

Urmărește
469 afișări
Imaginea articolului Caddy şi Ombladon,despre decizia de interzicere a pieselor lor înainte de ora 23.00:CNA e inexistent

Caddy şi Ombladon,despre decizia de interzicere a pieselor lor înainte de ora 23.00:CNA e inexistent (Imagine: Viorel Dudău / Mediafax Foto)

"Este irelevant. Noi suntem pe internet", a declarat pentru MEDIAFAX Caddy. De asemenea, acesta a precizat că formaţia BUG Mafia nu este afectată deloc de această decizie a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

"Nu, pentru noi, CNA este inexistent. (...) Oricum, noi nu mai suntem difuzaţi atât cât să ne ajute, aşa că avem internetul", a spus acesta.

Totodată, referitor la decizia Consiliului, Ombladon de la Paraziţii a declarat: "Nu ne mai interesează".

"Păi mai sunt difuzate? Să le scoată de tot. (...) Nu ne mai interesează deloc", a spus acesta.

Opt melodii, între care patru ale trupei Paraziţii - "De ziua ta", "Toate-s la fel", "Bagabonţii 99" şi "Cum să jigneşti o femeie" -, au fost interzise de la difuzare pe posturile de televiziune şi radio înainte de ora 23.00, printr-o decizie luată, miercuri, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Decizia CNA vizează piesele "De ziua ta", "Toate-s la fel", "Bagabonţii 99" şi "Cum să jigneşti o femeie", ale trupei Paraziţii, dar şi piesele "Scoate limba" de Mamelino, "Turbofin" de Grasu XXL, "Hai cu mine" de BUG Mafia şi "Talk dirty" de Jason Derulo.

CNA a luat această decizie în încercarea de a curăţa audiovizualul din România de melodii cu limbaj vulgar, difuzate la TV şi la radio la ore accesibile minorilor, fapt interzis de legislaţia audiovizualului.

Decizia a fost luată la propunerea membrului CNA Narcisa Iorga, fiind adoptată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu şi Răsvan Popescu) şi două "împotrivă" (Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea).

Decizia a fost luată în contextul în care aceste piese au fost difuzate la emisiunile matinale de la Kiss FM şi Radio Zu, în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie 2013. CNA a analizat, în şedinţa de miercuri, emisiunile matinale difuzate de principalele posturi de radio din România, în perioada 24 august - 30 noiembrie 2013. Consiliul a constatat o recidivă în folosirea limbajului vulgar şi cu tentă sexuală în emisiunile matinale difuzate de Kiss FM, Radio Zu şi Radio 21.

Astfel, CNA a decis să amendeze Kiss FM, cu 15.000 de lei, Radio Zu, cu 5.000 de lei, iar în cazul Radio 21 a fost aplicată o somaţie publică.

În cinci ediţii ale emisiunii "Cronica cârcotaşilor", difuzate în luna septembrie la Kiss FM, au fost difuzate melodiile "Scoate limba" de Mamelino, "De ziua ta" de Paraziţii, dar şi un grupaj muzical intitulat "Bărbaţi fără femei", care au conţinut limbaj vulgar. De asemenea, într-o emisiune "Cronica cârcotaşilor" din luna septembrie a fost difuzat un banc care a conţinut conotaţii sexuale, iar în mai multe ediţii ale emisiunii difuzate în aceeaşi lună au fost difuzate înregistrări cu înjurături, care au fost doar parţial cenzurate.

Şi în lunile octombrie şi noiembrie, la "Cronica cârcotaşilor" de la Kiss FM au fost transmise melodiile şi grupaje muzicale cu limbaj vulgar, dar şi înregistrări cu înjurături parţial cenzurate.
O situaţie similară a constatat CNA şi la Radio Zu, în emisiunile matinale "Morning Zu", difuzate în septembrie, octombrie şi noiembrie 2013.

Astfel, în septembrie, la emisiunea "Morning Zu" au fost transmise melodiile "Turbofin" de Grasu XXL şi "Hai cu mine" de BUG Mafia. Totodată, realizatorii au folosit un limbaj vulgar în scenete difuzate în emisiune. Situaţia s-a repetat şi în lunile octombrie şi noiembrie.

Pe de altă parte, în cazul Radio 21, CNA a constatat că în emisiunea matinală "4D dimineaţă" difuzată în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie a fost folosit un limbaj licenţios şi a fost difuzată melodia "Talk Dirty" de Jason Derulo, care a cuprins limbaj vulgar.

Sancţiunile aplicate Kiss FM, Radio Zu şi Radio 21 au fost aplicate în urma propunerilor făcute de doi membri ai CNA - Narcisa Iorga şi Monica Gubernat - în baza mai multor articole din legislaţia audiovizualului.

Narcisa Iorga a făcut recomandarea ca aceste melodii să fie difuzate de radiodifuzori după ora 23.00, dând ca exemplu o măsură similară luată de autoritatea de reglementare în audiovizual din Franţa (Le Conseil supérieur de l'audiovisuel - CSA) în cazul melodiilor "Work b**ch" de Britney Spears şi "Wrecking ball" de Miley Cyrus. Acestea din urmă pot fi difuzate de radiodifuzorii din Franţa doar după ora 22.00.

Şi preşedintele CNA, Laura Georgescu, a spus că este o practică europeană în legătură cu melodiile din audiovizual. "Ar trebui să înceapă şi în România această situaţie", a spus Laura Georgescu.
Un alt membru al CNA, Christian Mititelu, a avut însă un alt punct de vedere. "Eu aş face o distincţie între melodii şi scenete (difuzate în emisiunile matinale, n.r.). Melodiile sunt creaţii artistice şi au un pronunţat caracter de satiră, ceea ce lipseşte în scenete (...) Scenetele reflectă în continuare infantilismul şi sărăcia de idei a acestor realizatori care nu pot ieşi din aluziile sexuale", a spus Mititelu.
El a mai spus că i se pare "total neînţelept" modul în care majoritatea membrilor CNA a votat în privinţa melodiilor. "Faceţi discriminare între piesele muzicale şi restul scenetelor care sunt mai obscene", a spus Mititelu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici