- Home
- Life-Inedit
- (03.01.2023, 10:43)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câinii nu au nevoie de coadă pentru a face diferite mişcări, aşa cum se întâmplă în cazul altor animale. Cercetătorii au descoperit care este rolul cozii, de fapt
- După zeci de ani de cercetări asupra celui mai bun prieten al omului, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, de fapt, coada nu îi ajută să facă diferite mişcări.
- Coada câinilor este mai degrabă un instrument de comunicare, spun cercetătorii.
Urmărește
2870 afișări
Câinii nu au nevoie de coadă pentru a face diferite mişcări, aşa cum se întâmplă în cazul altor animale. Cercetătorii au descoperit care este rolul cozii, de fapt
O echipă internaţională a decis să investigheze scopul cozii câinelui după ce studiile au arătat că numeroase animale, de la şopârle la veveriţe, îşi folosesc coada pentru a face manevre impresionante, cum ar fi redresarea în aer atunci când cad din copaci.
În timp ce pisicile nu au nevoie de coadă pentru a se răsturna şi a ateriza în picioare, ele îşi folosesc coada pentru echilibru şi ca contragreutăţi pentru a executa mişcări extreme de vânătoare în sălbăticie, inclusiv viraje rapide şi strânse pentru a ţine pasul cu prada.
Întrucât câinii sunt mai înclinaţi să rămână la sol, cercetătorii nu ştiau dacă cozile animalelor au ajutat la mişcările agile sau au servit în primul rând ca dispozitive de comunicare care pot fi mişcate pentru a alunga vizitatorii nedoriţi, cum ar fi muştele, potrivit The Guardian.
Pentru a afla mai multe, Dr. Ardian Jusufi, care studiază locomoţia animalelor la Institutul Max Planck pentru Sisteme Inteligente din Stuttgart, şi colegii săi au construit un model matematic care le-a permis să verifice ce se întâmplă atunci când câinii îşi răsucesc şi îşi rotesc torsul şi îşi mişcă picioarele şi coada, atunci când se ridică în aer.
Concluziile lor apar într-un preprint intitulat: "Tail wags the dog is unsupported by biomechanical modelling of Canidae tails use during terrestrial motion". În lucrare, care nu a fost revizuită de către colegi, cercetătorii descriu modul în care mişcările cozii nu au făcut aproape nicio diferenţă în ceea ce priveşte traiectoria unui câine atunci când acesta a sărit în aer.
Cozile nu sunt la fel de critice pentru mişcările agile la câini ca la alte animale. Cercetătorii au constatat că mişcarea cozii la mijlocul săriturii a schimbat traiectoria câinelui cu doar o fracţiune de grad.
La nivelul întregii familii de câini, "se pare că impactul inerţial pe care mişcarea cozii îl are asupra manevrelor complexe, cum ar fi săritura, are un efect redus sau chiar inexistent", scriu autorii. „Utilizarea cozii în timpul săriturii realizează cantităţi foarte mici de mişcare a centrului de masă la toate speciile, cea mai mare fiind sub un singur grad".
„Credem că acest lucru implică faptul că patrupezii îşi folosesc coada pentru alte mijloace, cum ar fi comunicarea şi controlul dăunătorilor, dar nu pentru agilitate în manevre", adaugă ei.
Potrivit cercetărilor anterioare, câinii îşi folosesc coada pentru a comunica orice, de la dominanţă şi prietenie până la frică şi liniştire. O coadă ridicată semnifică încredere sau dorinţa câinelui de a se juca, în timp ce o coadă ţeapănă poate exprima o ameninţare sau anxietate. Atunci când coada este coborâtă sau ascunsă între picioare, animalul ar putea fi speriat, dar mişcarea liberă a cozii dintr-o parte în alta comunică prietenie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe