Capodoperă a arhitectului Christopher Wren, construită între 1675 şi 1710, după un mare incendiu care a mistuit Londra, a rămas până în 1964 cea mai înaltă clădire din capitala britanică, înainte de a fi depăşită de numeroasele turnuri zgârie-nor din centrul financiar al Londrei.
Foarte îndrăgită de englezi, mai ales după ce a supravieţuit celebrului „Blitz” care a distrus cartiere întregi din Londra în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, catedrala Saint Paul reprezintă un amestec de stiluri clasic şi baroc.
Celebra ei cupolă – înaltă de 86 de metri – a şocat la momentul inaugurării, deoarece contemporanii ei erau obişnuiţi mai mult cu turnurile înalte şi ascuţite ale catedralelor gotice.
Renovarea, care a costat 45,5 milioane de euro, a fost încheiată la timp pentru a celebra cea de-a 300-a aniversare a edificiului, printr-un serviciu religios special, ce va fi oficiat marţea viitoare.
Exteriorul, înnegrit din cauza poluării londoneze, a fost curăţat, iar interiorul a fost restaurat. Peste 150.000 de pietre de Portland au fost curăţate, doar la exterior.
Catedrala Saint Paul este sediul episcopului de Londra. Catedrala a reprezentat în 1981 un cadru somptuos pentru căsătoria dintre prinţul Charles şi Diana Spencer.
Amiralul Nelson, ducele de Wellington şi arhitectul Christopher Wren sunt înmormântaţi în această catedrală.