Câmpul magnetic al Pământului e tot mai slab. Agenţia Spaţială Europeană: Anomalia poate duce la inversarea polilor. Efectele sunt deja vizibile

  • Câmpul magnetic al Pământului e tot mai slab în zona dintre Africa şi America de Sud
  • Fenomenul, numit şi Anomalia Atlanticului de Sud, a format un centru vulnerabil în doar 5 ani
  • Oamenii de ştiinţă speculează că este un semn că Pământul se îndreaptă către o inversare a polilor
Urmărește
18288 afișări
Imaginea articolului Câmpul magnetic al Pământului e tot mai slab. Agenţia Spaţială Europeană: Anomalia poate duce la inversarea polilor. Efectele sunt deja vizibile

Sursa FOTO: ESA / Agenţia Spaţială Europeană

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire şocantă: câmpul magnetic al Pământului slăbeşte pe zi ce trece. Aceştia delimitează o regiune cu intensitate magnetică extrem de redusă, între Africa şi America de Sud. Anomalia Atlanticului de Sud a format centrul vulnerabil în doar 5 ani.

Cercetătorii Agenţiei Spaţiale Europene speculează că slăbirea câmpului magnetic este un semn că Pământul se îndreaptă către inversarea polilor, care a avut loc pentru ultima dată în urmă cu 780.000 de ani. Astfel, busola nu va mai indica Nordul aşa cum suntem familiarizaţi, ci ne va îndruma către Antarctica. Totuşi, un asemenea fenomen nu este prevăzut în viitorul apropiat şi ar putea avea loc peste câteva mii de ani.

Câmpul magnetic slăbit e în vizorul experţilor de ani de zile, care afirmă că şi-a pierdut 9% din intensitate în ultimii 200 de ani. Agenţia Spaţială Europeană studiază problema încă de la sfârşitul anului 2013, însă ultimele date indică o agravare a situaţiei în zona dintre Africa şi America de Sud. „Provocarea constă acum în înţelegerea proceselor din centrul Pământului care conduc la aceste schimbări.”

Teoria potrivit căreia Pământul s-ar putea îndrepta către o inversare a polilor, lucru care s-a mai întâmplat în trecut, a fost dezvoltată de cercetători din Marea Britanie şi Danemarca. Echipa a descoperit că Polul Nord se apropie tot mai mult de Siberia din cauza forţei magnetice a Terrei. „Potrivit previziunilor noastre, Polul Nord va continua să se îndrepte spre Siberia, dar prognoza viitorului este o provocare”, a declarat cercetătorul Phil Livermore, profesor de geofizică la Universitatea din Leeds, pentru Live Science.

Anomalia are efecte deja vizibile, care se manifestă la nivelul sateliţilor şi altor nave spaţiale, unde provoacă deseori defecţiuni tehnice, relatează Daily Mail.

Câmpul magnetic al Pământului este un strat de sarcină electrică care înconjoară planeta noastră, fiind vital pentru menţinerea vieţii pe Terra. Acesta oferă protecţie faţă de radiaţiile cosmice şi de particulele periculoase solare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici