- Home
- Life-Inedit
- (29.05.2024, 16:42)
- Bianca Popa
Câmpul magnetic schimbător şi neregulat al Pământului provoacă probleme pentru navigaţia polară
- Fluctuaţiile zilnice ale vântului solar şi furtunile solare intermitente afectează precizia modelelor câmpului geomagnetic utilizate pentru navigaţia sateliţilor, avioanelor, navelor şi maşinilor.
- Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit că erorile de modelare, nu doar activitatea meteorologică spaţială, contribuie la diferenţele dintre modelele câmpului magnetic.
- Asimetria câmpului magnetic dintre regiunile polare nordică şi sudică agravează incertitudinile modelelor, complicând dezvoltarea unor modele precise pentru navigaţie.
Urmărește
3181 afișări
Sursa foto: ESA
Câmpul magnetic fluctuant şi neregulat al Pământului creează provocări semnificative pentru navigaţia polară, scrie Phys.org. Nucleul extern lichid şi topit al planetei, compus în principal din fier şi nichel, generează un câmp electromagnetic care se extinde de la polul nord la polul sud, protejând Pământul de radiaţiile solare nocive. Cu toate acestea, schimbările zilnice ale vântului solar şi furtunile solare intermitente cauzează fluctuaţii în intensitatea câmpului magnetic, afectând precizia modelelor câmpului geomagnetic utilizate pentru navigaţia sateliţilor, avioanelor, navelor şi maşinilor.
Diferenţele dintre modelele câmpului magnetic apar din locurile de colectare a datelor, fie de pe suprafaţa Pământului, fie de la sateliţi care orbitează la joasă altitudine. Tradiţional, aceste diferenţe erau atribuite activităţii meteorologice spaţiale, dar cercetări recente au identificat erorile de modelare ca un alt factor semnificativ. Echipa de cercetare de la Universitatea din Michigan a analizat şase ani de date de la sateliţii misiunii Swarm şi modelul International Geomagnetic Reference Field (IGRF-13), concentrându-se pe condiţii geomagnetice de la scăzute la moderate, care au reprezentat 98,1% din perioada anilor 2014 - 2020.
Observaţiile satelitare, sensibile la fluctuaţiile câmpului magnetic, diferă de modelele bazate pe observaţii de la sol care estimează câmpul magnetic intern al Pământului fără a lua în considerare influenţele furtunilor solare. Aceste modele interne sunt esenţiale pentru urmărirea schimbărilor polilor magnetici ai Pământului, cum ar fi deplasarea anuală a polului nord cu aproximativ 45 km spre nord - nord-vest. Studiul a constatat cele mai mari incertitudini în regiunile polare, un factor major fiind asimetria dintre regiunile polare nordică şi sudică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Yining Shi, autorul principal al studiului, a menţionat că, deşi se presupune adesea un câmp magnetic aproape simetric între regiunile polare, acestea sunt de fapt foarte diferite. Polul Nord şi Polul Sud sunt mapate la coordonate geomagnetice diferite, iar orbita polară a sateliţilor Swarm duce la o părtinire a măsurătorilor în jurul polilor geografici, agravând discrepanţele.
Mark Moldwin, co-autorul studiului, a subliniat că recunoaşterea impactului asimetriei câmpului magnetic al Pământului va îmbunătăţi modelele câmpului geomagnetic şi navigaţia satelitară şi aeriană. Schimbarea rapidă a câmpului magnetic polar în ultimul deceniu adaugă complexitate suplimentară în dezvoltarea unor modele precise, sporind preocupările comunităţii de navigaţie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump