- Home
- Life-Inedit
- (29.05.2024, 16:42)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câmpul magnetic schimbător şi neregulat al Pământului provoacă probleme pentru navigaţia polară
- Fluctuaţiile zilnice ale vântului solar şi furtunile solare intermitente afectează precizia modelelor câmpului geomagnetic utilizate pentru navigaţia sateliţilor, avioanelor, navelor şi maşinilor.
- Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit că erorile de modelare, nu doar activitatea meteorologică spaţială, contribuie la diferenţele dintre modelele câmpului magnetic.
- Asimetria câmpului magnetic dintre regiunile polare nordică şi sudică agravează incertitudinile modelelor, complicând dezvoltarea unor modele precise pentru navigaţie.
Urmărește
3177 afișări
Sursa foto: ESA
Câmpul magnetic fluctuant şi neregulat al Pământului creează provocări semnificative pentru navigaţia polară, scrie Phys.org. Nucleul extern lichid şi topit al planetei, compus în principal din fier şi nichel, generează un câmp electromagnetic care se extinde de la polul nord la polul sud, protejând Pământul de radiaţiile solare nocive. Cu toate acestea, schimbările zilnice ale vântului solar şi furtunile solare intermitente cauzează fluctuaţii în intensitatea câmpului magnetic, afectând precizia modelelor câmpului geomagnetic utilizate pentru navigaţia sateliţilor, avioanelor, navelor şi maşinilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Diferenţele dintre modelele câmpului magnetic apar din locurile de colectare a datelor, fie de pe suprafaţa Pământului, fie de la sateliţi care orbitează la joasă altitudine. Tradiţional, aceste diferenţe erau atribuite activităţii meteorologice spaţiale, dar cercetări recente au identificat erorile de modelare ca un alt factor semnificativ. Echipa de cercetare de la Universitatea din Michigan a analizat şase ani de date de la sateliţii misiunii Swarm şi modelul International Geomagnetic Reference Field (IGRF-13), concentrându-se pe condiţii geomagnetice de la scăzute la moderate, care au reprezentat 98,1% din perioada anilor 2014 - 2020.
Observaţiile satelitare, sensibile la fluctuaţiile câmpului magnetic, diferă de modelele bazate pe observaţii de la sol care estimează câmpul magnetic intern al Pământului fără a lua în considerare influenţele furtunilor solare. Aceste modele interne sunt esenţiale pentru urmărirea schimbărilor polilor magnetici ai Pământului, cum ar fi deplasarea anuală a polului nord cu aproximativ 45 km spre nord - nord-vest. Studiul a constatat cele mai mari incertitudini în regiunile polare, un factor major fiind asimetria dintre regiunile polare nordică şi sudică.
Yining Shi, autorul principal al studiului, a menţionat că, deşi se presupune adesea un câmp magnetic aproape simetric între regiunile polare, acestea sunt de fapt foarte diferite. Polul Nord şi Polul Sud sunt mapate la coordonate geomagnetice diferite, iar orbita polară a sateliţilor Swarm duce la o părtinire a măsurătorilor în jurul polilor geografici, agravând discrepanţele.
Mark Moldwin, co-autorul studiului, a subliniat că recunoaşterea impactului asimetriei câmpului magnetic al Pământului va îmbunătăţi modelele câmpului geomagnetic şi navigaţia satelitară şi aeriană. Schimbarea rapidă a câmpului magnetic polar în ultimul deceniu adaugă complexitate suplimentară în dezvoltarea unor modele precise, sporind preocupările comunităţii de navigaţie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36