Cannes 2011: Emir Kusturica va prezida juriul secţiunii Un Certain Regard

Cineastul sârb Emir Kusturica va prezida juriul secţiunii Un Certain Regard în cadrul selecţiei oficiale a celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care va avea loc în perioada 11 - 22 mai, au anunţat, vineri, organizatorii.

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului Cannes 2011: Emir Kusturica va prezida juriul secţiunii Un Certain Regard

Cannes 2011: Emir Kusturica va prezida juriul secţiunii Un Certain Regard (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Aproximativ 20 de filme caracterizate prin originalitatea dialogurilor şi estetica abordată sunt prezentate în fiecare an în secţiunea Un Certain Regard, iar premiul acesteia recompensează de regulă cineaşti puţin cunoscuţi.

Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi alcătuit din artişti, jurnalişti şi directori de festivaluri.

În 2010, lungmetrajul "Ha Ha Ha", regizat de Hong Sang Soo, a fost recompensat cu premiul secţiunii Un Certain Regard.

Emir Kusturica a primit prestigiosul Palme d'Or pentru peliculele "Tata în călătorie de serviciu" (1985) şi "Underground" (1995), dar şi premiul pentru regie pentru "Vremea ţiganilor" (1988). Filmul său de debut, "Do You Remember Dolly Bell?", a câştigat primul său mare premiu, Leul de Argint, la Veneţia. De asemenea, Kusturica are în palmares un debut american răsunător, "Arizona Dream" (1993), iar în 1998, el a câştigat Leul de Argint la Festivalul de Film de la Veneţia, cu "Pisică albă, pisică neagră/ Black Cat, White Cat", o scandaloasă comedie despre ţigani. Cel mai recent film al său, "Maradona by Kusturica", este un lungmetraj documentar, rod al mai multor întâlniri pe care cineastul le-a avut cu "Dumnezeul fotbalului" Diego Maradona.

Românii au fost, în ultimii ani, răsfăţaţii Festivalului de la Cannes, plecând de fiecare dată cu câte un premiu. Astfel, valul de apreciere din partea festivalului a început în 2005, când Cristi Puiu a luat marele premiu al secţiunii Un Certain Regard, cu "Moartea domnului Lăzărescu". De atunci, pe Croazetă, aprecierile criticii au fost dublate de premiile juriului. În 2006, Dorotheea Petre a luat premiul de interpretare al secţiunii Un Certain Regard (pentru prestaţia din filmul "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", de Cătălin Mitulescu), pentru ca 2007 să fie anul unei duble victorii: Palme d'Or pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi premiul Un Certain Regard pentru "California dreamin' (nesfârşit)", de Cristian Nemescu. Anul 2008 a adus încă un Palme d'Or pentru România, de data aceasta pentru scurtmetrajul "Megatron" de Marian Crişan. În 2009, Corneliu Porumboiu a fost dublu premiat la Un Certain Regard, pentru "Poliţist, adjectiv" - premiul juriului şi premiul FIPRESCI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici