Cântăreţul Youssou N'Dour, desemnat ministru al Culturii şi Turismului în Senegal

Cântăreţul Youssou N'Dour a fost numit ministru al Culturii şi Turismului în noul guvern senegalez, format miercuri seară de premierul Abdoul Mbaye, desemnat în această funcţie cu o zi înainte, de preşedintele Macky Sall, informează AFP.

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului Cântăreţul Youssou N'Dour, desemnat ministru al Culturii şi Turismului în Senegal

Cântăreţul Youssou N'Dour, desemnat ministru al Culturii şi Turismului în Senegal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Youssou N'Dour figurează astfel printre cei 25 de membri ai guvernului, al căror număr a fost redus aproape la jumătate în comparaţie cu guvernul precedent - care avea 40 de membri - condus de preşedintele Abdoulaye Wade, învins de Macky Sall la alegerile prezidenţiale de pe 25 martie.

Cântăreţul senegalez, a cărui candidatură la prezidenţiale a fost respinsă de Consiliul constituţional, l-a susţinut pe Macky Sall, călătorind de-a lungul şi de-a latul ţării pentru a-i convinge pe alegători să voteze pentru acesta în cel de-al doilea tur de scrutin de la alegerile prezidenţiale.

Noua echipă include 25 de miniştri, conform promisiunii făcute în campania sa electorală de preşedinte ales Macky Sall.

Apropiaţii preşedintelui Sall ocupă, de altfel, ministere importante, precum Interne, Justiţie, Externe, Cumunicaţii şi Educaţie.

Noua echipă guvernamentală este condusă de Abdoul Mbaye în vârstă de 59 de ani, primul şef de guvern din epoca de după Abdoulaye Wade, care conducea ţara din anul 2000 şi care a fost învins în al doilea tur de scrutin de fostul său prim-ministru şi om de încredere, Macky Sall.

Macky Sall, în vârstă de 50 de ani, a fost desemnat preşedinte al Senegalului pe 25 martie, în urma unor alegeri calificate ca fiind exemplare pentru Africa, un continent care întâmpină în general mari dificultăţi în instaurarea democraţiei.

Youssou N'Dour s-a afirmat la nivel mondial printr-o manieră de interpretare aparte, concretizată într-un stil muzical complet nou - world music -, care a fascinat artişti şi fani deopotrivă, transformându-l într-una dintre figurile emblematice ale istoriei muzicale internaţionale.

Originar din capitala Senegalului, Dakar, Youssou a moştenit talentul muzical de la mama sa. În adolescenţă, el s-a alăturat celui mai popular grup din oraşul natal, Star Band, devenind, la scurt timp, liderul trupei pe care, ceva mai târziu, avea să o redenumească Super E'toile de Dakar.

În formula Super E'toile de Dakar, Youssou a cântat pentru prima dată în Europa, în 1984, debutând un an mai târziu pe continentul nord-american. Talentul său a fost remarcat de artişti consacraţi, în 1986 având deja două colaborări de succes cu Paul Simon, pentru piesa "Graceland", şi cu Peter Gabriel, pentru "So". Acesta din urmă a devenit unul dintre cei mai mari admiratori ai lui Youssou, oferindu-i tânărului artist şansa de a cânta în deschiderea concertelor sale în numeroase turnee.

În 1988, Youssou N'Dour colabora deja şi cu alte nume celebre, precum Bruce Springsteen, Tracy Chapman şi Sting, în cadrul turneului internaţional Human Rights Now!, organizat de asociaţia Amnesty International.

Primul album ce a beneficiat de distribuţie internaţională, "Set", a fost lansat în 1989. În 1991, Youssou a obţinut şi prima nominalizare la premiile Grammy, cu albumul "Eyes Open", câţiva ani mai târziu câştigând, cu materialul "Egypt", trofeul pentru cel mai bun album de world music. În 1994, Youssou a lansat, alături de solista suedeză cu origini africane Neneh Cherry, single-ul "7 seconds".

Youssou N'Dour a lansat 26 de materiale discografice, nouă compilaţii şi a susţinut, timp de trei decenii, turnee în toată lumea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici