- Home
- Life-Inedit
- (23.11.2021, 10:11)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Caracatiţele, homarii şi crabii sunt fiinţe sensibile şi nu ar trebui să fie gătite de vii, potrivit unui raport britanic
- Caracatiţele, crabii şi homarii sunt capabili să simtă durere sau suferinţa, potrivit unei analize iniţiate de guvernul britanic, care a adăugat aceste creaturi pe o listă de fiinţe simţitoare care urmează să beneficieze de protecţie în conformitate cu noile legi privind bunăstarea animalelor.
- Vertebratele sunt deja clasificate ca fiinţe sensibile în noua legislaţie privind bunăstarea animalelor, aflată în prezent în dezbatere în Regatul Unit.
Urmărește
878 afișări
Caracatiţele, homarii şi crabii sunt fiinţe sensibile şi nu ar trebui să fie gătite de vii, potrivit unui raport britanic
Raportul realizat de experţi de la London School of Economics a analizat 300 de studii ştiinţifice pentru a evalua dovezile de sensibilitate şi a concluzionat că cefalopodele, cum ar fi caracatiţele, calamarii şi sepiile, dar şi crustaceele, cum ar fi crabii, homarii şi racii, ar trebui tratate ca fiinţe sensibile.
Proiectul de lege privind sensibilitatea bunăstării animalelor oferă o asigurare crucială că bunăstarea animalelor este luată în considerare pe bună dreptate atunci când se elaborează noi legi. „Ştiinţa este acum clară că cefalopodele şi crustaceele pot simţi durerea şi, prin urmare, este corect ca acestea să fie acoperite de această legislaţie vitală", a declarat ministrul pentru bunăstarea animalelor, Lordul Zac Goldsmith.
Proiectul de lege va institui un Comitet pentru sensibilitatea animalelor, care va emite rapoarte privind modul în care deciziile guvernamentale au ţinut cont de bunăstarea animalelor sensibile. Acesta face parte dintr-un plan de acţiune guvernamental mai amplu pentru bunăstarea animalelor, potrivit CNN.
Raportul a precizat că homarii şi crabii nu ar trebui fierţi de vii şi a inclus cele mai bune practici pentru transportul sacrificarea crustaceelor şi a cefalopodelor.
Raportul a utilizat opt moduri diferite de măsurare a sensibilităţii, inclusiv capacitatea de învăţare, posesia de receptori ai durerii, conexiunile dintre receptorii durerii şi anumite regiuni ale creierului, răspunsul la anestezice sau analgezice şi comportamentele, inclusiv echilibrarea ameninţării în raport cu oportunitatea de recompensă şi protecţia împotriva rănilor sau ameninţărilor.
Acesta a găsit dovezi "foarte puternice" de senzitivitate la octopode şi dovezi "puternice" la majoritatea crabilor. În cazul altor animale din aceste două grupuri, cum ar fi calmarii, sepiile şi homarii, au fost găsite dovezi substanţiale, dar nu puternice.
Cu toate acestea, raportul a precizat că aceste grade diferite de dovezi reflectă disparităţile în ceea ce priveşte atenţia acordată de oamenii de ştiinţă diferitelor animale.
„Atenţia ştiinţifică a gravitat în jurul unor animale, mai degrabă decât altora, din motive de comoditate practică (de exemplu, ce animale pot fi păstrate bine în laboratoare) şi geografice (de exemplu, ce specii sunt disponibile acolo unde se află un laborator). Din cauza acestei situaţii, considerăm că ar fi nepotrivit să limităm protecţia la anumite ordine de cefalopode sau la anumite crustacee", se arată în raport.
Documentarul recent de pe Netflix "My Octopus Teacher" a prezentat abilităţile unice ale caracatiţelor. Structura creierului caracatiţelor este foarte diferită de cea a oamenilor, dar are unele dintre aceleaşi funcţii ca şi creierul mamiferelor, cum ar fi abilităţile de învăţare, inclusiv capacitatea de a rezolva probleme, şi, posibil, capacitatea de a visa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36