Care este adevărata ta zodie? Cum s-au modificat perioadele din horoscop din cauza rotaţiei Pământului

Perioadele atribuite fiecărei zodii au fost fixate în urmă cu peste 2.000 de ani, când zodiacul a fost inventat. Atunci, acestea corespundeau constelaţiilor care apăreau în spatele Soarelui în ziua în care cineva se năştea. Dar un fenomen astronomic necunoscut în urmă cu două milenii a dus la modificarea corelaţiei dintre poziţia Soarelui pe cer şi datele prestabilite ale zodiilor, astfel că, în prezent, zodia în care oamenii cred că s-au născut nu este cea indicată de fapt de Soare.

Urmărește
38366 afișări
Imaginea articolului Care este adevărata ta zodie? Cum s-au modificat perioadele din horoscop din cauza rotaţiei Pământului

Pentru a înţelege zodiacul, trebuie să putem vedea stelele din spatele Soarelui, potrivit bbc.co.uk. Acestea sunt în mod normal prea slabe ca intensitate pentru a putea fi observate, deşi este posibil să fie văzute, uneori, în timpul unei eclipse totale de Soare.

În acest moment ne aflăm în zodia Peştilor, dar pe măsură ce Terra orbitează Soarele, o altă constelaţie apare în spatele astrului în fiecare lună. Astronomii din antichitate au numit acest inel descris de Soare zodiac, care înseamnă "cercul animalelor".

Ideea unei semn zodiacal le aparţine vechilor greci, care considerau că trăsăturile de caracter ale unei persoane sunt determinate de constelaţia care se afla în spatele Soarelui în ziua naşterii. Astrologii au preluat această idee, dar apoi au început problemele, mai ales din punctul de vedere al astronomilor.

Pământul este afectat de atracţia gravitaţională a Soarelui şi a Lunii, care duce la apariţia unui efect de "clătinare" a planetei în rotaţia sa în jurul propriei axe.

Acest efect se numeşte precesiune, iar Pământul se comportă asemeni unui titirez. Dacă un astfel de efect este vizibil în cazul unui titirez la fiecare câteva secunde, planetei îi ia circa 26.000 de ani pentru a ca un ciclu de precesiune să se încheie.

Rezultatul acestui efect al rotaţiei Terrei este că de la momentul stabilirii perioadelor zodiilor, decalajul dintre momentul real în care o constelaţie se află în spatele Soarelui şi perioada calendaristică a ajuns să fie de o lună.

De exemplu, pentru cineva născut spre sfârştul lunii ianuarie, Soarele ar trebui să aibă în spate constelaţia Vărsător, dar de fapt se află în constelaţia Capricornului.

Iată cum s-au modificat zodiile de fapt:

21 ianuarie - 16 februarie - Capricorn
17 februarie - 12 martie - Vărsător
13 martie - 18 aprilie - Peşti
19 aprilie - 14 mai - Berbec
15 mai - 21 iunie - Taur
22 iunie - 20 iulie - Gemeni
21 iulie - 10 august - Rac
11 august - 16 septembrie - Leu
17 septembrie - 31 octombrie - Fecioară
1 noiembrie - 23 noiembrie - Balanţă
24 noiembrie - 29 noiembrie - Scorpion
30 noiembrie - 18 decembrie - Ophiuchus (Purtătorul de Şarpe)
19 decembrie - 20 ianuarie - Săgetător

Zodiacul astronomic conţine de fapt 13 zodii, cele 12 care sunt deja cunoscute plus o a treisprezecea, numită Ophiuchus (Purtătorul de Şarpe). Această zodie a fost exclusă în mod deliberat din zodiacul original, în urmă cu mai bine de 2.000 de ani, chiar dacă Soarele trece în mod clar prin faţa sa, după ce trece prin faţa constelaţiei Scorpionului şi înainte de a ajunge în constelaţia Săgetătorului. Motivul excluderii nu este cunoscut, dar ar putea fi vorba despre dorinţa astrologilor antici de a împărţi egal traseul circular al Soarelui, de 360 de grade, într-un mod plăcut din punct de vedere matematic, în 12 părţi egale, fiecare a 30 de grade.

Totuşi, graniţele reale care împart constelaţiile, aşa cum sunt descirse de Uniunea Astronomică Internaţională, nu sunt deloc egale. De exemplu, Ophiuchus se află în spatele Soarelui timp de 19 zile pe an, cu 12 zile mai mult decât vecina sa, constelaţia Scorpionului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici