În culisele viitorului: cele mai presante probleme ale omenirii, în următorii 30 de ani. Unele dintre cele mai frumoase oraşe din lume vor dispărea

Îmbătrânirea populaţiei, viitorul energiei nucleare, diferenţele tot mai mari dintre cei bogaţi şi cei săraci sau creşterea tensiunilor geopolitice sunt doar câteva probleme cu care se va confrunta lumea în următorii 30 de ani, potrivit BBC.

Urmărește
8950 afișări
Imaginea articolului În culisele viitorului: cele mai presante probleme ale omenirii, în următorii 30 de ani. Unele dintre cele mai frumoase oraşe din lume vor dispărea

Care vor fi problemele lumii în următoarele decenii

Care vor fi cele mai presante probleme de pe agenda globală în următorii 30 de ani? Este greu de prezis, însă tendinţele actuale ne oferă câteva indicii despre potenţialele probleme cu care se va confrunta lumea în următoarele decenii.

Îmbătrânirea populaţiei reprezintă una dintre problemele majore din viitor. Cu toate că speranţa de viaţă este mai ridicată ca oricând în istorie, este de aşteptat ca pe viitor persoanele care au peste 65 de ani să fie majoritare. Dacă această ipoteză se confirmă, persoanele trecute de 65 de ani vor avea nevoie de asistenţa statelor, aspect ce va pune presiuni semnificative pe economiile naţionale. Unele state încearcă să contracareze acest proces de îmbătrânire a populaţiei prin primirea migranţilor, însă ratele sporului natural rămân pe un trend descendent în majoritatea regiunilor din lume.

Încălzirea globală va avea ca efect dispariţia unor aşezări urbane de pe faţa pământului. Miami, Veneţia sau câteva oraşe din Olanda s-au schimbat pe parcursul ultimilor ani din cauza creşterii graduale a nivelului mării. Ca efect, unele dintre oraşele aflate pe ţărmul mărilor sau oceanelor ar putea să nu mai existe în următoarele decenii. Presiunea este deja foarte mare pe marile aglomeraţii urbane, din moment ce migraţia este un fenomen care a căpătat amploare. Dacă acest proces va continua, economiile globale are putea ceda presiunii.

Tensiunile geopolitice din ultimii ani au creat un echilibru fragil în sistemul internaţional. Acest aspect poate pune stabilitatea globală sub semnul întrebării în următorii ani.

Diminuarea resurselor naturale va reprezenta şi ea o problemă. Spre exemplu, China deţine cele mai mari resurse de metale rare, însă acestea vor fi epuizate în următoarele două decenii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici