”Cariile sunt contagioase” este afirmaţia care a speriat multe persoane. Un medic stomatolog a publicat un video pe TikTok care a devenit viral

  • Un medic stomatolog din Houston a postat pe TikTok un video în care evidenţiază un adevăr brutal: poţi face carii de la sărutări.
  • Experţii în sănătate confirmă acest lucru, însă nu recoandă evitarea sărutului, ci sporirea igienei dentare.
Urmărește
725 afișări
Imaginea articolului ”Cariile sunt contagioase” este afirmaţia care a speriat multe persoane. Un medic stomatolog a publicat un video pe TikTok care a devenit viral

”Cariile sunt contagioase” este afirmaţia care a speriat multe persoane. Un medic stomatolog a publicat un video pe TikTok care a devenit viral

„Gândindu-mă la sărutul pe care i l-am dat soţului meu, chiar dacă are carii", a scris Dr. Tasneem Mahmood în videoclipul său de pe TikTok, la care adaugă descrierea în completare: „Şi asta cu privire la faptul că toate cariile sunt contagioase”.

Filmuleţul a fost văzut de peste 1 milion de persoane şi a devenit viral.

Experţii în sănătate au fost conştienţi de transmisibilitatea cariei dentare cel puţin din anii 1970, potrivit Dr. John Featherstone, profesor emerit şi fost decan al Şcolii de Stomatologie de la Universitatea din California, San Francisco, potrivit The Guardian.

Caria este legată de prezenţa anumitor tulpini bacteriene în gura noastră, iar aceste bacterii pot fi schimbate între oameni prin salivă, de exemplu, prin sărut.
 
În 2011, un dentist a povestit pentru New York Times despre o pacientă de 40 de ani care nu avusese niciodată o carie, până când a început să se întâlnească cu un bărbat care nu mai fusese la dentist de 18 ani. Featherstone, care a petrecut patru decenii investigând gestionarea cariilor dentare, a văzut cazuri similare în propriile sale cercetări.
 
Dar bacteriile nu îşi fac treaba singure. „Al doilea lucru absolut esenţial pentru cariile dentare este ingerarea frecventă a ceea ce noi numim carbohidraţi fermentescibili. Deci zaharoză, glucoză, fructoză, sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză şi pâine, de exemplu", spune Featherstone.
 
Bacteriile se hrănesc cu carbohidraţii pe care noi, fără să vrem, le furnizăm şi produc acid în acest proces. Acest acid dizolvă fosfatul de calciu din dinţii noştri şi duce la apariţia cariilor.
 
Aşadar, chiar dacă luaţi de la partener unele dintre aceste bacterii, vă puteţi îmbunătăţi şansele de a rămâne sănătoşi urmând bunele practici dentare. Aceasta include evitarea ingestiei excesive a acestor carbohidraţi riscanţi, menţinând "o frecvenţă foarte scăzută a ingestiei de zaharuri în timpul zilei, între mese", spune Featherstone.
 
Aceasta înseamnă, de asemenea, "periajul de două ori pe zi cu o pastă de dinţi care conţine fluor". „Cei mai mulţi dintre noi au aceste bacterii producătoare de carii în gură", spune Featherstone. „Eu le am. Şi nu am carii dentare - nu am mai avut de zeci de ani".
 
Asta nu înseamnă că ar trebui să lăsăm coşmarurile dentare să ne împiedice să ne exprimăm dragostea, spune Featherstone. „Sărutul este o modalitate foarte bună de a transmite orice boală de la unul la altul. Aşa că eu cred că este foarte important să nu spunem că sărutul este rău, pentru că face parte din activitatea oamenilor."
 
Mahmood este de acord, declarând că nu recomandă să nu sărute persoanele cu carii. „A avea carii nu este un eşec moral".
 
Cu toate acestea, Featherstone spune: „fiţi atenţi dacă partenerul are multe, multe carii. Vi se vor transmite şi vouă". Va trebui să aveţi o grijă sporită cu igiena dentară. 
 
 

 

@tasneemmahmoodd

& that’s on cavities being contagious 🦠

♬ presleywalker - PresleyWalker

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici