Cercetătorii britanici Ute Schuster şi Andrew Watson, de la Universitatea East Anglia, au efectuat peste 90.000 de măsurători în zona cuprinsă între Caraibe şi Marea Britanie. Specialiştii au constatat astfel că, în perioada 2002 – 2005, partea nordică a oceanului Atlantic a absorbit o cantitate de dioxid de carbon atmosferic cu 50% mai mică decât cea absorbită la mijlocul anilor ’90.
Lucrări publicate anul trecut au pus deja în evidenţă o creştere a acidităţii oceanelor din cauza absorbţiei de dioxid de carbon din atmosferă, cu un risc de suprasaturare în carbon şi de distrugere a biodiversităţii.
Schuster a declarat, însă, că măsurătorile efectuate în Atlanticul de nord trebuie analizate cu prudenţă.
"Fie este vorba de o replică la rapiditatea încălzirii globale înregistrată recent, fie este vorba de o variaţie ciclică naturală. Dar indiferent despre care din posibilităţi este vorba, de acum înainte ştim că rezervele de carbon se pot modifica şi că trebuie să supraveghem cu atenţie capacitatea de absorbţie a oceanelor", a declarat Schuster.
Un alt studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a scos la iveală faptul că nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a crescut cu 35% mai repede decât s-a prevăzut în 2000.
Cercetătorii de la British Antarctic Survey care au participat la acest studiu au ajuns la concluzia că această creştere a fost provocată de combustibilii poluanţi (17%) şi de declinul capacităţilor de absorbţie a dioxidului de carbon ale "canalizărilor" naturale, precum pădurile şi oceanele (18%).