Cartoful, motiv de zâzanie între Peru şi Chile

Afirmaţia făcută de locuitorii statului Chile potrivit căreia cartoful a apărut prima dată pe solul lor a stârnit o polemică aprinsă, Peru afirmând că tuberculul provine, fără niciun dubiu, din zona lacului Titicaca.

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului Cartoful, motiv de zâzanie între Peru şi Chile

Cartoful, motiv de zâzanie între Peru şi Chile

Experţii peruvieni resping afirmaţiile ministrului chilian al Agriculturii, care spune că 99% dintre soiurile de cartofi care există în lume sunt înrudite genetic cu cele cultivate în Chile.

"Cartoful chilian provine din cel peruvian, acest lucru este indiscutabil, iar tuberculul este originar din Peru, din regiunea nordică a lacului Titicaca, unde există cea mai mare diversitate de soiuri", a spus Juan Risi Carbone, şeful Institutului de cercetări agronomice (INA) din cadrul Ministerului peruvian al Agriculturii.

Din regiunea Titicaca tuberculul s-a răspândit în regiunea andină şi mai ales în Chile, a adăugat acesta, spunând că soiul chilian este "un nepot al cartofului peruvian".

"Cartoful este la fel de peruvian ca citadela incaşă Machu Picchu sau liniile Nazca" (desene preincaşe din deşertul de la sud de Lima, n.r.), a mai spus cercetătorul.

Cartoful peruvian a sosit în Europa în 1570, în timp ce soiul chilian a ajuns pe bătrânul continent 241 de ani mai târziu, în 1811, a mai spus Carbone, citându-l şi pe David Spooner, un cercetător de la Universitatea din Wisconsin, SUA.

Presa peruviană, care a acuzat, marţi, statul Chile că "vrea să fure cartoful peruvian", răspunde întotdeauna cu promptitudine când este vorba să-şi apere produsele de vecinul său, aşa cum a fost şi cazul lui Pisco, un produs alcoolic produs din struguri.

Ministrul Agriculturii din Chile, Marigen HornKhol, a înscris în registrul Serviciului agriculturii şi creşterii animalelor (SAG) 280 de soiuri de cartofi, originari din insula Chiloe, sudul ţării. Potrivit statului Chile, 90% din varietăţile existente în Olanda sunt de origine chiliană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici