Casa de modă Yves Saint Laurent împlineşte 50 de ani de existenţă

Rochia Mondrian, femeia fatală în smoching, aventuriera din Sahara: la 50 de ani de la înfiinţarea, pe 4 decembrie 1961, a casei de modă ce îi poartă numele, Yves Saint Laurent aparţine de acum patrimoniului cultural francez şi este adulat în continuare în lumea întreagă, deşi a murit în anul 2008.

Urmărește
533 afișări
Imaginea articolului Casa de modă Yves Saint Laurent împlineşte 50 de ani de existenţă

Yves Saint Laurent (Imagine: Mediafax Foto/ AFP)

"Au rămas încă multe creaţii ale casei Saint Laurent peste tot. Cele mai importante sunt acelea care se văd probabil cel mai puţin", a declarat Pierre Bergé, în vârstă de 81 de ani, care a fost cofondator şi a condus timp de 40 de ani marca YSL. El se ocupă în prezent de fundaţia înfiinţată în memoria marelui designer francez, care i-a fost şi partener de viaţă.

"Saint Laurent a modelat complet epoca în care a trăit. Toată lumea are o creaţie Saint Laurent, chiar dacă nu ştie acest lucru. El a inventat întregul univers masculin pe care l-a trecut pe umerii femeilor: smochingul, jacheta la două rânduri de nasturi şi cămaşa în stilul safari. El îşi reprezintă ţara!", a adăugat Pierre Bergé.

"Spunea că moda nu este o artă. Eu aş adăuga: este nevoie de un artist ca să o creezi", a declarat Bergé, care compară statutul lui Yves Saint Laurent cu cel al unui mare pictor şi descrie o personalitate a cărei influenţă trece dincolo de universul modei, aşa cum a mai făcut-o în trecut "o singură altă persoană", Coco Chanel.

"Ei au pătruns pe un teritoriu social şi au beneficiat de o anumită complicitate cu femeile şi cu strada. Doar ei doi au reuşit asta", a adăugat Pierre Bergé.

Yves Saint Laurent a cunoscut gloria încă de la prima lui colecţie la casa Dior, unde i-a urmat maestrului Christian Dior, în 1957. În epocă, linia sa "Trapèze", care se deosebea net de talia de viespe a creaţiilor din colecţiile precedente, a avut un succes uriaş.

Pe 4 decembrie 1961, Yves Saint Laurent şi-a creat propria casă de modă, în parteneriat cu Pierre Bergé, şi s-a mutat pe strada Spontini din Paris. Împreună - Saint Laurent se ocupa cu partea creativă, iar Bergé, cu gestiunea -, cei doi au construit o marcă, al cărei logo era alcătuit din trei litere negre înterconectate, ce a devenit cunoscută în lumea întreagă şi simbolizează şi în zilele noastre eleganţa stilului francez.

Marca YSL, proprietate a grupului PPR, avea anul trecut o cifră de afaceri de aproape 270 de milioane de euro. Parfumurile şi produsele cosmetice sunt administrate de grupul L'Oréal.

Saint Laurent avea 25 de ani atunci când a prezentat prima colecţie a casei sale, pe 29 ianuarie 1962. El a inventat practic garderoba femeii moderne: jacheta şi trenciul, paltonul şi salopeta. S-a folosit de coduri masculine pentru a reda femei libertatea de mişcare şi a creat articole care îmbrăcau toate femeile, nu doar clientele bogate.

Teatru, dans, cinema: el a creat pentru toate artele şi a fost prietenul artiştilor, concepând colecţii-omagiu pentru Matisse, Cocteau, Van Gogh şi Picasso, dar şi rochiile Mondrian pentru curentul pop art şi o colecţie africană.

Casa haute couture şi-a închis porţile în 2002, când Yves Saint Laurent a decis să se pensioneze. Ea s-a aflat din anul 1974 într-un imobil privat de pe strada Marceau din Paris, în care se află astăzi sediul fundaţiei Yves Saint Laurent. În acest sediu sunt organizate cu regularitate expoziţii ale unor artişti - adeseori apropiaţi ai designerului.

Retrospective Saint Laurent au avut loc peste tot în lume în timpul vieţii maestrului francez, încă din 1983. Madrid organizează o astfel de retrospectivă în această perioadă, după succesul înregistrat de evenimentul similar organizat la Petit Palais din Paris în 2010. Peste doar câteva săptămâni, o altă retrospectivă va debuta în oraşul Denver din statul american Colorado, a adăugat Pierre Bergé, care spune că este nevoit să răspundă "unui număr foarte mare de solicitări".

Invitat de jurnaliştii de la AFP să formuleze o urare cu ocazia acestei aniversări speciale, Pierre Bergé a spus că îşi doreşte ca "tinerii designeri din lumea modei să înţeleagă şi să aplice una dintre regulile de aur ale lui Yves Saint Laurent: un articol vestimentar este creat înainte de toate pentru a îmbrăca o femeie, nu pentru plăcea unora şi altora, nu pentru a satisface nişte fantasme".

Yves Saint Laurent a murit pe 1 iunie 2008, din cauza unei tumori pe creier, la vârsta de 71 de ani.

Saint Laurent, care a fost văzut rar în public după retragere, în 2002, a primit, în 2001, titlul de Comandor al Legiunii de Onoare din partea fostului preşedinte francez Jacques Chirac. În 2007, preşedintele Nicolas Sarkozy l-a decorat cu Ordinul de Mare Ofiţer al Legiunii de Onoare, una dintre cele mai mari recompense acordate în Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici