Căsnicia proastă provoacă dureri de inimă

Relaţiile sentimentale marcate de conflicte pot afecta partenerii cuplului, favorizând apariţia unei maladii cardiace din cauza unui nivel crescut de stres, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Archives of Internal Medicine, informează CNN.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Căsnicia proastă provoacă dureri de inimă

Căsnicia proastă provoacă dureri de inimă

La studiul realizat de cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra pe parcursul a 12 ani au participat 9.011 de persoane, majoritatea căsătorite.

Cercetătorii spun că persoanele care au o căsnicie marcată de conflicte prezintă cu 34% mai multe riscuri de a suferi un infarct sau a dezvolta o maladie cardiacă faţă de cuplurile fericite.

Specialiştii au luat în considerare, înainte de a începe acest studiu, şi ceilalţi factori de risc cardiac, precum obezitatea, hipertensiunea arterială şi fumatul.

Studii anterioare au scos la iveală asocierea dintre statutul de persoană celibatară, lipsa de prieteni şi apariţia maladiilor cronice.

Noul studiu s-a axat mai mult pe calitatea căsniciilor şi a altor relaţii personale importante, precum cele cu rudele şi prietenii.

"Ceea ce vrem să adăugăm este că e bine să fii căsătorit în general, dar că trebuie să fii atent cu cine te căsătoreşti", a declarat Roberto De Vogli, coordonator al studiului.

Testele biologice realizate asupra participanţilor la studiu au pus în evidenţă sinptome biologice ale stresului în cazul cuplurilor nefericite, printre care se numără inflamarea organelor şi nivelul crescut de hormoni ai stresului.

Un alt studiu recent a scos la iveală faptul că femeile care nu-şi exprimă verbal sentimentele în timpul certurilor conjugale prezintă un risc mai mare de deces faţă de celelalte femei. Soţiile tăcute prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de depresie şi de sindromul colonului iritabil, potrivit acestui studiu publicat în revista Psychosomatic Medicine, în august.

Un alt studiu sugerează că rata de mortalitate pentru bărbaţii celibatari cu vârste cuprinse între 30 şi 59 de ani este de 2,5 ori mai mare decât cea înregistrată în rândul bărbaţilor căsătoriţi din aceeaşi tranşă de vârstă.

"Dacă în jurul tău există persoane cu care te înţelegi bine, atunci starea sănătăţii tale va fi bună şi invers", concluzionează De Vogli.

Noul studiu nu a analizat dacă o relaţie marcată de conflicte joacă vreun rol şi în severitatea infarctului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici