- Home
- Life-Inedit
- BUCURESTI, (16.05.2011, 06:37)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cât contează prietenia între popoare la concursul Eurovison
În fiecare an, după ce luminile şi ropotele de aplauze ale Eurovisionul s-au stins, în urechi nu-ţi rămâne sunetul muzicii, ci calculele reci ale geopoliticii. Voturile nu se dau pe linie melodică, ci pe linie de prietenie şi vecinătate între popoare spune Horia Moculescu, membru în juriului de specialitate al României.
Urmărește
801 afișări
Cât contează prietenia între popoare la concursul Eurovison (Imagine: www.eurovision.tv)
Marina Almăşan, şefa delegaţiei României la Eurovision, povesteşte şi ea pentru gândul în ce fel au fost obţinute anul trecut voturile nordicilor, fără de care piesa Paulei Seling şi a lui Ovi nu s-ar mai clasat pe a treia poziţie, cum de s-a ales România cu 6 puncte nesperate de la bulgari şi de ce anul aceste socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg pentru Hotel FM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Dincolo de tratatele şi alianţele internaţionale care îi cer ba să trimită o fregată în Marea Mediterană, ba nişte trupe în Afghanistan, România mai are nişte alianţe internaţionale, nescrise, dar pe care se poate baza nu în caz de război, ci în caz de Eurovision. În spatele liniilor telefonice din Republica Moldova, Spania, Israel, sau Portugalia stau adesea punctele obţinute de România în concurs, fie ele multe ori puţine. Nici Turcia nu uită să ne omenească, din când în când, cu câteva puncte, Ungaria mai e şi ea, uneori, cu noi, Bulgaria şi-a făcut anul acesta datoria de vecină şi ne-a mai dat de la ea 6 puncte. Ce să mai vorbim de sora de steag tricolor, Republica Andorra, care ne-a răsfăţat, în 2007, cu 10 puncte.
Horia Moculescu: "Eu dau puncte Moldovei"
Compozitorul Horia Moculescu, care a făcut parte din juriul naţional al României la Eurovision şi a votat prestaţiile celorlalte ţări participante, spune însă că România nu trage deloc foloase geopolitice în concurs . "România este votată de ţările în care trăiesc un număr mare de români", a declarat Horia Moculescu pentru gândul. "Grecia, Cipru şi Malta se votează între ele, Georgia şi Azerbaidjanul la fel, ţările din fosta Iugoslavie, la fel, chiar dacă au fost în conflict. Aranjamentele sunt jenante, se votează pe prietenii şi pe vecinătăţi. Având în vedere acest lucru, eu ştiam de dinainte ce ţară o să acorde puncte cui", povesteşte Horia Moculescu. Şi el votează frăţeşte atunci când vine vorba de Moldova. "Eu dau puncte Moldovei, e obligatoriu. Nu e normal să-i dau Moldovei?", spune compozitorul căruia cel mai mult i-a plăcut în finală piesa Italiei, "Madness of Love", interpretată de Raphael Gualazzi, care a câştigat secţiunea pentru debutanţi a festivalului de la San Remo. Crede că România asta s-a dus anul acesta la Eurovision cu o piesă bună, însă are o singură observaţie de făcut. "Nu am profitat destul de mult de posibilităţile acelei scene extraordinare", spune el.
Marina Almăşan: "Ne-a dezamăgit colaborarea cu televiziunea germană"
Despre minusurile jocului de scenă al trupei Hotel FM a vorbit şi cântăreţul Mihai Trăistariu, care a obţinut locul 4 la Eurovisionul din 2006. "Nu-mi dau seama de ce numai României i se întâmplă ca în fiecare an să aibă un minus la capitolul show. Aşa am avut şi eu ghinionul la capitolul show, nu am avut nimic care să te dea pe spate. Am senzaţia că este o problemă în TVR. Nu cred că dacă se preocupau un pic nu ar fi avut ceva pe fundal. Am simţit o lene şi o lipsă de preocupare la capitolul ăsta. Nu cred că nu se mai putea interveni în fundal. A fost un singur pian pe scenă, care nu mai e ceva ieşit din comun. Trebuia găsit ceva. Dar solistul a cântat foarte bine şi nu i se poat reproşa nimic, dar dacă nu au fost susţinuţi...", a declarat Trăstariu pentru Mediafax. Marina Almăşan, şefa delegaţiei României la Eurovision, dă vina pentru acest lucru pe colaborarea proastă cu televiziunea germană, NDR, care a organizat concursul de la Dusseldorf. "Ne-a dezamăgit colaborarea cu televiziunea germană care a fost extrem de refractară pe partea de grafică şi de lumini şi ne-a refuzat cererile în acest sens", a declarat Marina Almăşan pentru gândul.
Cum de a ajuns România pe locul 3 anul trecut
Şi Marina Almăşan crede că, de multe ori, voturile la Eurovision se dau pe criterii care nu au de-a face cu valoarea unei piese. "Când apărea o ţară pe firmament, ştiam încotro se vor duce voturile. Ne uitam la vecinii ei, la prieteni, în ce bloc a fost", spune Marina Almăşan. Şi a povestit cum de a ajuns România, anul trecut, să primească voturile ţărilor nordice, fără de care piesa "Playing with Fire" a Paulei Seling şi a lui Ovi nu ar mai fi ocupat a treia poziţie la Eurovision. " Am avut noroc cu Ovi, care prin impresarul lui puternic din Norvegia a reuşit să capteze voturile nordicilor, fără de care n-am mai fi fost atât de sus. Anul acesta, judecata de acasă nu s-a mai potrivit cu cea din târg. Anglia e mai puţin sentimentală decât celelalte ţări şi l-a ignorat pe David (n.r.- solistul britanic al trupei Hotel FM), fiul ei rătăcitor. Cei de la Hotel FM şi-au făcut datoria până la capăt, s-au pregătit foarte serios şi s-au achitat de sarcină foarte bine", crede Marina Almăşan, care explică cele 6 puncte luate în acest an de la bulgari prin faptul că şi TVR a promovat-o, în emisiuni, pe artista lor.
Ce voturi a dat şi a obţinut România de-a lungul timpului
Gândul a numărat voturile date şi primite de România în această competiţie de la Trăstariu, care a concurat în anul 2006, până astăzi şi a întocmit graficul evoluţiei prieteniei între popoare la cursul Eurovision. În 2006, când Mihai Trăstariu a stabilit recordul de puncte obţinute de o piesă românească la acest concurs, 172, mai toate ţările participante l-au votat. Interesant de văzut e cine a acordat puncte României, în acei ani în care piesa nu a plăcut prea multora şi a adunat doar câteva puncte, care au situat-o undeva la coada clasamentului.
Anul acesta, piesa "Change" a adunat 77 de puncte care au plasat România pe poziţia a 17-a (17 a fost şi numărul de intrare în concurs al trupei Hotel FM). A primit maximum de puncte, 12, de la Republica Moldova şi Italia (aflată pentru prima dată în competiţie după 14 ani), 10 de la Belgia, 8 de la Spania, câte 6 de la Bulgaria, Israel şi Azerbaidjan, 5 de la Turcia, câte 4 de la Olanda şi Danemarca şi câte unul de la Austria, Irlanda, Estonia şi Ungaria. La rândul său, România a acordat Moldovei maximum de puncte, 12, apoi a mai dat 10, Azerbaidjanului, 8, Greciei şi 7, Ungariei.
În 2010, când Paula Seling şi Ovi s-au clasat pe poziţia a treia cu "Playing with Fire", România a primit maximum de puncte, 12, tot de la Republica Moldova, 10 de la Spania, Portugalia, Suedia şi Norvegia, câte 8 puncte de la Israel, Danemarca, Marea Britanie şi Cipru, câte 7 de la Irlanda, Azerbaidjan ori Sloveniaâ . România a dat atunci 12 puncte reprezentanţilor Danemarcei, 10 puncte celor din Republica Moldova şi 8 puncte reprezentanţilor Turciei, 7, Greciei şi 6, Armeniei
În 2009, România, reprezentată atunci de Elena Gheorghe, s-a clasat pe locul 19. Şi-a obţinut puţinele puncte de la Moldova (12), Spania (7), Turcia şi Macedonia (5), Azerbaidjan (3), Irlanda, Cipru, Portugalia şi Serbia (2). A votat în schimb cu Islanda (10), Grecia (8), Armenia (7) şi Azerbaidjan (4).
În 2008, când piesa lui Nico şi Vlad, "Pe o margine de lume", a ocupat locul 20, România a fost ţinută departe de ultimul loc de voturile din Republica Moldova şi din Spania, care ne-au acordat câte 12 puncte, dar şi din Israel (6) sau Portugalia (4). Interesant că la acea vreme, când relaţiile cu Franţa erau ceva mai calde, România a mai primit 4 puncte şi din patria lui Sarkozy. A acordat, în schimb, 12 puncte Greciei, 8, Turciei, 6 Israelului, dar n-a uitat nici de Armenia şi Azerbaidjan, cărora le-a dat 4, respective 2 puncte.
În 2007, când Todomondo a cântat "Liubi, Liubi" pentru România, clasându-se pe locul 13, puncte ne-au venit de la Republica Moldova (12), Andorra (10), Ungaria (8), Israel, Portugalia şi Franţa (7). A votat la rândul ei cu republica Moldova (12 puncte), Grecia (10), Ungaria (8), Turcia (7), Serbia (6) şi Bulgaria (5).
În 2006, când a fost reprezentată de Mihai Trăistariu, România a luat câte 12 puncte de la Republica Moldova şi Spania şi câte 10 de la Israel, Portugalia, Cipru şi Malta. A acordat cele mai multe puncte Moldovei (12), Greciei (10), dar şi Rusiei (8).
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Azerbaidjan a câştigat finala Eurovision 2011. România s-a clasat pe locul 17. Vezi clasamentul concursului - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20