Cat Stevens lansează un album şi susţine primul turneu în America de Nord după o pauză de 35 de ani

Publicat: 16 09. 2014, 17:54
Actualizat: 10 07. 2020, 00:52

Cat Stevens, care şi-a schimbat numele după ce a decis să devină musulman, în 1977, este autorul acestui album cu cântece blues, intitulat „Tell’ Em I’m Gone”, care va fi lansat pe piaţă pe 27 octombrie.

Cântăreţul, mai cunoscut în registrul folk-pop, a scos deja pe piaţă un single de pe album, care reprezintă o versiune fidelă a piesei „Dying to Live”, lansată de Edgar Winter în 1971.

Yusuf Islam, în vârstă de 65 de ani, spune că partea rythm & blues din „explorarea (sa) muzicală şi spirituală din ultimii 50 de ani” aştepta să fie „eliberată”.

„Factorul puternic şi profund pentru mine este mesajul care reiese din cuvinte. Ideea aceasta mi-a venit dintr-odată în minte: lupta pentru libertate! Nu la asta visează cei mai mulţi dintre oameni? Muzica şi blues-ul în special au reprezentat pentru mulţi oameni mijloacele pentru a scăpa de destinul lanţurilor în care îi ţineau cei bogaţi şi puternici”, a explicat artistul într-un comunicat emis de casa de discuri Legacy Records.

Yusuf Islam a anunţat deja datele şi oraşele pentru şase concerte pe care le va susţine în acest turneu din America de Nord, care va începe pe 1 decembrie, la Toronto, şi se va încheia pe 14 decembrie la Los Angeles.

Cat Stevens a cântat cel mai recent în America de Nord în 1976, atunci când artistul, autorul unor piese celebre precum „Wild World”, „Father and Son” şi „Peace Train”, se afla pe culmile gloriei.

Apoi Yusuf nu a mai susţinut turnee după convertirea sa, cântând foarte rar în concerte, înainte de lansarea, din 2006, a albumului „An Other Cup”.

După aceea, a susţinut câteva concerte mici la New York, în 2006, apoi la Los Angeles, trei ani mai târziu, însă turneul său nord-american a fost anulat din cauza unor probleme generate de obţinerea vizei de călătorie.

Yusuf Islam nu a putut să intre în Statele Unite în 2004, după ce numele lui a apărut pe o listă cu persoane cărora autorităţile din această ţară le-au interzis accesul pe teritoriul american.

Cântăreţul a spus atunci că a fost confundat cu o altă persoană. Apoi, a dat în judecată doi jurnalişti britanici – şi a câştigat procesul – care pretindeau că artistul susţine terorismul.