Catalogul muzical Michael Jackson, ce valorează 250 milioane de dolari, furat de piraţii cibernetici

Întregul catalog muzical Michael Jackson, a cărui valoare depăşeşte 250 de milioane de dolari, a fost furat, după ce a fost descărcat de pe internet de piraţii cibernetici, au confirmat, duminică, reprezentanţii grupului Sony Music.

Urmărește
431 afișări
Imaginea articolului Catalogul muzical Michael Jackson, ce valorează 250 milioane de dolari, furat de piraţii cibernetici

Michael Jackson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupul Sony Music se confruntă astfel cu cea de-a doua problemă majoră de securitate a datelor sale informatice în mai puţin de un an, după ce piraţii cibernetici au sustras din fişierele sale cântecele nelansate ale starului american, informează dailymail.co.uk.

Potrivit tabloidului Daily Mail, piraţii cibernetici au descărcat peste 50.000 de fişiere muzicale, ce valorează peste 250 de milioane de dolari, în cadrul celui mai amplu atac cibernetic organizat vreodată asupra unei companii muzicale.

În urmă cu un an, grupul Sony Music a plătit 250 de milioane de dolari pe drepturile de exploatare pe o perioadă de şapte ani a pieselor lui Michael Jackson.

Contractul semnat cu fondul care administrează averea megastarului prevede lansarea a 10 albume, ce vor conţine inclusiv materiale datând din perioada sesiunilor de înregistrări, produse din perioadele în care Michael Jackson înregistra în studio unele dintre cele mai cunoscute albume ale sale.

Cântăreţul american, care a murit în iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, a înregistrat numeroase duete - ce nu au apucat să fie lansate pe piaţă - cu o serie de artişti de seamă, precum Freddie Mercury şi rapperul Will.i.am, membru în grupul Black Eyed Peas.

În aprilie 2011, datele personale provenind de la peste 77 de milioane de pasionaţi de jocuri au fost furate, după ce site-ul Sony's Playstation Network a fost atacat de piraţii cibernetici. Acest atac a provocat grupului Sony pagube financiare de peste 168 de milioane de dolari şi i-a afectat serios reputaţia.

Atacul produs asupra fişierelor muzicale din catalogul Michael Jackson s-a produs la puţin timp după aceea, dar informaţia a fost făcută publică abia în martie 2012.

O sursă apropiată grupului Sony a precizat: "Tot ce a cumpărat Sony de la fondul care administrează averea lui Michael Jackson a fost compromis. Acest furt i-a determinat să îşi verifice sistemele informatice şi au descoperit breşa. Felul în care au pătruns în sistem prezenta un anumit nivel de sofisticare. Sony a identificat partea slabă a sistemului său de protecţie şi a acoperit imediat acea breşă".

Atacul cibernetic a compromis şi cataloagele muzicale ale altor artişti aflate în posesia grupului Sony, vizând inclusiv piese lansate de Jimi Hendrix, Paul Simon, Olly Murs, Foo Fighters şi Avril Lavigne.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, reprezentanţii grupului Sony au recunoscut existenţa unei breşe în sistemele informatice ale grupului, ca şi furtul unor piese compuse de Michael Jackson, dar au refuzat să spună cât de mult au furat piraţii cibernetici din acele fişiere.

Potrivit unei surse din grupul Sony, atacul cibernetic a fost efectuat din Marea Britanie. Potrivit aceleiaşi surse, divizia de combatere a infracţionalităţii pe internet s-a ocupat de acest caz şi, săptămâna trecută, doi bărbaţi au fost aduşi în faţa unui tribunal american. Ei au negat toate acuzaţiile şi au fost eliberaţi pe cauţiune.

Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, în urma unei "intoxicaţii grave" cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale şi în clinicile medicale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray.

Găsit vinovat de ucidere involuntară, medicul Conrad Murray a primit pedeapsa maximă la sfârşitul lunii noiembrie, fiind condamnat la patru ani de închisoare. Potrivit presei americane, Conrad Murray ar putea fi însă eliberat după ispăşirea a doi ani din această pedeapsă, din cauza supraaglomerării sistemului penitenciarelor din statul California.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici