Catedrala Notre-Dame, la un pas de distrugere completă: Pompierii au avut doar 15 minute la dispoziţie, înainte ca monumentul să se prăbuşească

Autorităţile franceze au dezvăluit că pompierii au stins incendiul izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris la momentul potrivit, clădirea fiind la doar „15-30 de minute înainte de distrugere totală”, transmite The Guardian.

Urmărește
7740 afișări
Imaginea articolului Catedrala Notre-Dame, la un pas de distrugere completă: Pompierii au avut doar 15 minute la dispoziţie, înainte ca monumentul să se prăbuşească

Catedrala Notre-Dame, la un pas de distrugere completă: la 15 până la 30 de minute distanţă de distrugerea completă

Membrii Brigăzii de Pompieri din Paris au împiedicat un dezastru, riscându-şi viaţa pentru a rămâne în interiorul monumentului aflat în flăcări şi pentru a crea o barieră de apă între flăcările nimicitoare şi cele două turnuri dreptunghiulare ale faţadei de vest.

Descoperirea despre cât de aproape a fost Franţa să-şi piardă cea mai faimoasă catedrală a apărut pe măsură ce poliţiştii i-au interogat pe lucrătorii implicaţi în restaurarea monumentului, pentru a încerca să stabilească cauza exactă a incendiului devastator.

Procurorul Remy Heitz susţine că prima alertă de incendiu a apărut luni la ora 18.20, dar în urma investigaţiilor nu a fost găsit un incendiu. În urma celei de-a doua alerte, emisă la ora 18:43, au fost descoperite flăcările pe acoperişul clădirii.

Mai mult de 650 milioane de euro (562 milioane de lire sterline) au fost donate în doar câteva ore marţi, în timp ce miliardarii şi companiile din Franţa au anunţat că vor dona fonduri substanţiale pentru campania de restaurare lansată de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cu toate acestea, pe măsură ce serviciile de urgenţă treceau printre rămăşiţele carbonizate, au apărut numeroase acuzaţii privind starea de degradare în care se afla deja catedrala inclusă în patrimonial mondial UNESCO şi imortalizată în romanul lui Victor Hugo, „Cocoşatul de la Notre-Dame”.

Catedrala Notre-Dame, deţinută de statul francez, este subiectul unei dispute între autorităţi şi arhiepiscopia de la Paris legată de cine ar trebui să finanţeze lucrările de restaurare a balastradelor prăbuşite, a statuilor rupte şi a faţadelor crăpate.

Jean-Michel Leniaud, preşedintele consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Patrimoniului, susţine că „ceea ce s-a întâmplat era de aşteptat”. „Lipsa întreţinerii reale şi a atenţiei zilnice asupra unei astfel de clădiri importante reprezintă cauzele directe ale acestei catastrofe", adaugă Leniaud.

Sute de turişti şi parizieni au privit cu lacrimi în ochi flăcările care ieşeau din acoperişul clădirii, relatează The Guardian.

Cei 500 de pompieri de la faţa locului şi-au riscat viaţa pentru a salva cele două turnuri dreptunghiulare din calea flăcărilor. În cazul în care rama din lemn a turnurilor ar fi luat foc, cloptniţele gotice s-ar fi putut prăbuşi, cea mai mare dintre acestea, Clopotul Emmanuel, cântărind 13 tone.

Ministrul Culturii, Franck Riester, afirmă că artefactele religioase salvate din incendiu, precum „Coroana de Spini a lui Iisus” şi „Tunica Sfântului Ludovic”, se află în siguranţă la Hôtel de Ville, iar operele de artă care au suferit daune din cauza fumului au fost duse la Muzeul Luvru pentru a fi restaurate şi păstrate.

16 statui din cupru care decorau turla, reprezentând cei 12 apostoli şi patru evanghelişti, au fost îndepărtate pentru restaurare cu doar câteva zile înainte de incendiul devastator. Din păcate, relicvele preţioase aflate în vârful turlei au fost distruse după ce aceasta s-a prăbuşit.

Pe lângă daunele provocate de căldura excesivă, pompierii afirmând că temperaturile au ajus la 800 de grade Celsius, experţii vor trebui să evalueze daunele cauzate de cantităţile mari de apă pe care pompierii le-au turnat în clădire.

„Nu este vorba de vinovaţi. Responsabilitatea este a tuturor pentru că acesta este cel mai iubit monument al naţiunii”, spune Jean-Michel Leniaud.

„Ne plângem de ani de zile că bugetul pentru menţinerea monumentelor istorice este prea mic”, adaugă istoricul de artă Alexandre Gady, pentru FranceInfo.

Parchetul de la Paris a deschis anchetă pentru „distrugere involuntară”, autorităţile precizând că, cel mai probabil, cauza incendiului a fost mai degrabă accidentală decât criminală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici