Cauzele morţii lui Jane Austen, încă neelucidate

Cauzele morţii lui Jane Austen rămân un subiect încă fascinant şi controversat pentru mulţi doctori, dar şi pentru scriitori, chiar şi după aproape 200 de ani de la moartea scriitoarei britanice, informează ediţia electronică a titlului The Guardian.

Urmărește
1124 afișări
Imaginea articolului Cauzele morţii lui Jane Austen, încă neelucidate

Cauzele morţii lui Jane Austen, încă neelucidate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O nouă analiză a simptomelor care au cauzat moartea lui Jane Austen, publicată marţi, în Marea Britanie, sugerează că autoarea romanului "Mândrie şi prejudecată" ar fi decedat prematur din cauza tuberculozei pe care ar fi contractat-o de la vite.

Examinarea atentă a corespondenţei autoarei, dar şi a amintirilor familiei sale, dovedesc că Austen nu a suferit de sindromul Addison sau insuficienţă adrenală corticală, cauzată de atrofierea progresivă a cortexului glandelor adrenale.

În timp ce cărţile sale sunt încă bine vândute, dar şi ecranizate, viaţa privată a lui Jane Austen încă îi intrigă pe cititorii moderni, în timp ce medici şi biografi de renume continuă să aibă dispute privind adevăratele cauze ale morţii scriitoarei.

"Jane Austen a murit la vârsta de 41 de ani, lăsând ultimul său roman, «Sanditon», neterminat. Deşi a trăit mai mult decât alţi semeni din perioada sa şi a văzut moartea a patru cumnate, care au suferit complicaţii la naştere, decesul ei rămâne un subiect deschis speculaţiilor", scria Katherine White, reprezentant al unui grup de ajutor pentru bolnavii care suferă de sindromul Addison, în revista Medical Humanities.

Pe perioda tinereţii sale, dar şi după, Austen s-a bucurat de o constituţie fizică relativ robustă. Când încă era adolescentă, Austen a scris prima sa comedie satirică, numită "Love and Friendship", în care protagoniştii erau ironizaţi în mod repetat pentru manifestările lor excesiv de emoţionale.

Scrierile sale din perioada maturităţii - "Raţiune şi simţire", "Mândrie şi prejudecată", "Mansfield Park" şi "Emma" - au fost publicate cu semnătura "By a Lady", începând cu 1811.

Ultimele două romane ale lui Jane Austen, "Persuasiune" şi "Mânăstirea Northanger", au apărut postum şi sunt primele care au indicat-o ca şi autor.

Austin a călătorit în mai 1817 la Winchester, pentru a căuta ajutor medical, dar a murit două luni mai târziu în oraşul Hampshire, fiind înmormântată în cimitirul catedralei din acest oraş.

"În 1964, chirurgul Zachary Cope a avansat ipoteza potrivit căreia o deviaţie tuberculară a sindromului Addison ar putea explica cei doi ani în care starea sa de sănătate s-a deteriorat, dificultatea cu care se ridica din pat, culoarea neobişnuită a pielii, durerile reumatice şi absenţa altor simptome mai relevante ale bolii", mai scrie White.

Pe de altă parte, unul dintre cei mai recenţi biografi ai lui Austen, Claire Tomalin, sugera, în 1997, că potrivit simptomelor prezentate de scriitoare, cel mai probabil suferea de limfom malign (cancer al sistemului limfatic).

Examinând simptomele descrise de scriitoare în corespondenţa sa, White apreciază că diagnosticul chirurgului Cope ar putea fi corect, dar notează: "Cei mai mulţi pacienţi care suferă de acest sindrom (Addison n.r) au stări de confuzie mentală, dureri generale şi îşi pierd apetitul. Niciunul dintre aceste simptome nu apar descrise în scrisorile domnişoarei Austen".

Cu mai puţin de două luni înainte de moartea sa, Austen scria: "Am avut mereu mintea limpede şi abia am simţit câteva dureri".

"Deşi limfomul poate fi o posibilă cauză a oboselii şi febrei, crizele biliare şi durerile reumatice indică ca suferea de tuberculoza, probabil de origine bovină, care afectase articulaţiile şi ficatul", mai precizează White.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici