"Cavaleri" cu spade şi scuturi, la primul campionat naţional de lupte full-contact în armură la Cluj-Napoca - FOTO

Aproape 20 de "cavaleri" din mai multe oraşe ale Transilvaniei, îmbrăcaţi în armuri şi purtând coifuri, s-au luptat, sâmbătă, cu spade şi scuturi, în cadrul primului campionat naţional de lupte full-contact în armura medievală, "Turnirul campionilor", organizat la Cluj-Napoca.

Urmărește
949 afișări
Imaginea articolului "Cavaleri" cu spade şi scuturi, la primul campionat naţional de lupte full-contact în armură la Cluj-Napoca - FOTO

"Cavaleri" cu spade şi scuturi, la primul campionat naţional de lupte full-contact în armură la Cluj-Napoca (Imagine: Vasile Magradean/Mediafax Foto)

La primul campionat naţional de lupte full-contact în armura medievală - Historical Medieval Battle (HMB) -, intitulat "Turnirul campionilor", care s-a desfăşurat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, au participat luptători cu armuri şi arme ce reproduc fidel originalele istorice, membri în Ordinul Dragonilor de Transilvania (Cluj-Napoca), Gladius Dei (Sibiu), Ezüstsólyom (Oradea), Straja Cetăţii Bistriţei (Bistriţa), Asociaţia Clujul Medieval (Cluj-Napoca), Ordinul Cavalerilor de Mediaş (Mediaş), Paladinii de Terra Medies (Mediaş) şi Cavalerii Cetăţilor Bârsei (Braşov). 

Andrada Popa, unul dintre organizatorii competiţiei, a declarat că scopul turnirului este promovarea sportului Historical Medieval Battle (HMB), în care luptătorii "reînvie Transilvania aşa cum era în urmă cu 600 de ani".

"Este vorba despre un sport full-contact, iar luptele se desfăşoară într-o arenă de 100 de metri pătraţi. Se respectă rigorile reconstituirii istorice, de la echipamentul militar, până la armele luptătorilor. Regulamentul este strict şi se referă inclusiv la grosimea tablei din care sunt făcute armurile şi coifurile. În afară de nişte vânătăi, nu ar trebui să existe niciun pericol. Armele sunt din metal, replici după piese de muzeu, doar că nu sunt ascuţite, iar luptătorii se bat între ei. Sunt două probe, una de punctaj, loveşti - punctezi, şi una de full-contact, unde competitorii se bat pe bune", a spus Popa.

Unul dintre cei mai experimentaţi luptători este Nicolae Lupu, membru al Ordinului Cavalerilor de Mediaş, cunoscut drept cavalerul Nicolae de Severin sau Filosoful. În vârstă de 38 de ani şi electrician de meserie, el şi-a confecţionat singur echipamentul militar, care costă până la 10.000 de euro.

"Acest ordin din Mediaş este cel mai vechi din ţară, înfiinţat în anul 1999, noi am pus bazele acestui sport la nivel naţional. Am început să aducem din negura istoriei acele lucruri uitate, cum sunt onoare şi respect. Eu de 14 ani mă lupt în arenă", a spus Lupu.

El a intrat primul în luptă, împotriva unui "cavaler" al Paladinilor de Terra Medies, pe care l-a învins.

"L-am învins prin tehnici de contraatac, am atacat cu spada, adversarul m-a blocat, am continuat lovitura, el s-a dus să blocheze lovitura, care a căzut pe scut şi i-am aplicat o lovitură decisivă la cap", a explicat Nicolae Lupu.

Echipamentul de luptă al acestuia reconstituie unul de la sfârşitul secolului al XIII-lea - începutul secolului al XIV-lea, din Anglia, şi constă în cămaşă de zale, apărătoare de metal la umeri şi antebraţ, la tibie, o armură care cântăreşte câteva zeci de kilograme şi coif.

"Ţinuta ţine apa în corp şi menţine constantă temperatura corpului la 37 de grade, nu se elimină apă. Aşa rezistau cavalerii pe vremuri", a explicat el.

Şi Andrei Prian, cunoscut ca Andrei de Transilvania, luptă în arenă, având coif, armură din a doua jumătate a secolului al XIV-lea şi scut din lemn.

"Încercăm să reproducem în cadrul turnirului o luptă cât mai apropiată de ce era în vechime. Impactul este cam acelaşi, este cât se poate de real, diferenţa este că armele nu sunt ascuţite. Voi folosi în timpul turnirului o spadă lungă, o spadă scurtă, un buzdugan şi un topor", a spus Prian, care este preşedintele Ordinului Dragonilor de Transilvania din Cluj-Napoca.

Campionatul de lupte se desfăşoară într-o sală de sport din Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici