Fiul cel mare al reginei Elizabeth a II-a, în vârstă de 62 de ani, avea trei ani atunci când a devenit primul în ordinea succesiunii la tron, acelaşi loc pe care îl ocupă şi miercuri, după 59 de ani, două luni şi 14 zile, au anunţat reprezentanţii palatului Buckhingham.
Elizabeth a II-a a devenit regină a Marii Britanii pe 6 februarie 1952.
Prinţul Charles a doborât astfel recordul stabilit de stră-străbunicul lui, regele Edward al VII-lea. Acesta a fost desemnat „moştenitor prezumtiv” încă de la naşterea sa, pe 9 noiembrie 1841, deoarece mama lui, regina Victoria, se afla deja pe tronul Marii Britanii. El i-a succedat mamei sale, decedată pe 22 ianuarie 1901, după ce a fost prinţ moştenitor timp de 59 de ani, două luni şi 13 zile.
Moştenitorul prezumtiv este întotdeauna fiul – sau fiica cea mare în abstenţa unui moştenitor de sex masculin – al suveranului sau a suveranei. Drepturile primului plasat în ordinea de succesiune la tron nu pot fi afectate de naşterea unor fraţi sau unor surori.
În ciuda acestor reguli stricte, mulţi dintre britanici şi-ar dori ca William, fiul cel mare al prinţului Charles, intens mediatizat în această perioadă din cauza apropiatei sale căsătorii cu Kate Middleton, să încalce normele de politeţe şi să urce pe tronul britanic în locul tatălui său.
Un sondaj publicat în urmă cu o săptămână arăta că o treime dintre supuşii majestăţii sale Elizabeth a II-a şi-ar dori ca regina să abdice peste doi ani pentru a-i lăsa tronul nepotului ei William.
Un alt sondaj publicat după câteva zile a confirmat această preferinţă: 76% dintre persoanele intervievate considerau că William ar fi un rege mai bun decât tatăl lui, iar 75% dintre respondenţi erau de părere că viitoarea prinţesă Kate Middleton ar fi o regină mai bună decât Camilla, a doua soţie a prinţului Charles.