Noul tratament nu va avea efectele secundare neplăcute ale pilulelor contraceptive, precum dureri de cap, creştere a greutăţii şi schimbări de stare psihică.
Medicamentul nu are efectele secundare date de tratamentul de lungă durată cu contraceptive orale – creşterea riscului de cancer mamar şi apariţia cheagurilor de sânge.
Noul medicament, sub formă de plasture, aflat încă în stadiu de dezvoltare, se va aplica lunar.
Medicamentul funcţionează pe principiul unei tehnici revoluţionare, "interferenţa ARN", care vizează blocarea unor gene care contribuie la formarea ovulelor. Mai precis, se blochează o genă care contribuie la formarea învelişului exterior al ovulului, acesta devenind infertil. Medicamentul nu afectează ovulele din ovare, ci numai pe cele care sunt eliminate în timpul ciclului menstrual. Fertilitatea apare imediat după întreruperea tratamentului.
În urma testelor preliminarii s-a descoperit că plasturele contraceptiv are o eficienţă de 95%.
Plasturele va fi testat pe subiecţi umani abia peste aproximativ 10 ani.
În ciuda multiplelor sale avantaje, plasturele nu poate înlocui pilulele contraceptive administrate pentru reglarea ciclului menstrual sau reducerea durerilor. Pentru femeile care utilizează pilulele doar pentru funcţia contraceptivă, plasturele poate fi, însă, de un real ajutor.
Medicamentul este dezvoltat de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, Massachusetts, şi a fost prezentat la conferinţa anuală a Societăţii americane pentru medicină reproductivă.