Ce înseamnă de fapt cuvintele în suedeză care însoţesc produsele IKEA

Indiferent de ţara în care se află magazinul IKEA, denumirea obiectului de mobilier este însoţită de un cuvânt în suedeză. Dacă majoritatea cumpărătorilor igonoră cu totul aceste cuvinte, unii au fost mai curioşi şi au ţinut să afle ce înseamnă aceste denumirii. După puţină muncă de cercetare au descoperit că există o serie de legături între aceste nume şi că nu sunt alese la întrebare.

Urmărește
5919 afișări
Imaginea articolului Ce înseamnă de fapt cuvintele în suedeză care însoţesc produsele IKEA

Ce înseamnă de fapt denumirile produselor IKEA

Publicaţia Quartz a realizat un ghid care să-i ajute pe fanii IKEA să înţeleagă ce înseamnă denumiriile interesante care însoţesc obiectele de mobilier şi de ce nu, să înveţe puţină suedeză. Regulile denumiriii produselor au fost stabilite chiar de fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, care suferă de dislexie şi nu reuşea să reţină ordinea numerelor din codurile produselor.  De altfel chiar denumirea IKEA este un acronim pentru Ingvar, Kamprad, Elmtaryd ( numele fermei familei Kamprad) şi Agunnaryd (satul în care a crescut Kamprad).
 
Astfel pentru a simplifica inventarul celor 389 de magazine din jurul lumii, lanţul de magazine foloşte acelaşi nume pentru toate produsele, în toate magazinele.  Câteva produse au denumiri care se referă la funcţia lor, spre exemplu există râşniţă numită Krossa, care înseamnă „a zdrobi“. De asemenea designerilor li se permite uneori să-şi numească cum doresc produsele.  
 
Majoritatea obiectelor merg însă pe următoarea schemă: articolele de baie sunt numite după lacuri din Suedia, textilele de pat (cearşafuri, feţe de pernă) au nume de flori sau plante, paturile, dulapurile, mobila de hol este denumită după locuri din Norvegia, iar etajerele după profesii, sau nume scandinave de băieţi.
 
Vazele, bolurile, lumânările şi sfeşnicele sunt numite după locaţii din Suedia, adjective, mirodenii, ierburi şi fructe. Cutiile, decoraţiunile de pereţi, tablourile, ramele şi ceasurile sunt numite tot după locaţii din Suedia. Materialele şi perdelele sunt denumite după nume scandinave de fete. Birourile sunt numite după nume scandinave de băieţi. Produsele pentru copii sunt intitulate după mamifere, păsări şi adjective, iar mobila de grădină după insule scandinave. 
 
Numele accesorilor de bucătărie sunt date de peşti, cipuerci şi adjective, iar a obiectelor de iluminat de unităţi de măsură, anotimpuri, luni, zile, termeni nautici şi nume de locaţii suedeze. Covoarele au nume de locaiţii din Danemarca. Canapelele, fotoliile, scaunele şi mesele au nume de localităţii suedeze.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici