- Home
- Life-Inedit
- (19.06.2014, 14:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce nu ştiai despre UMBRELĂ: Lucruri mai puţin cunoscute despre obiectul indispensabil în zilele ploioase
Umbrela are, pe lângă atributul de a fi indispensabilă în zilele ploioase, o istorie interesantă şi o serie de trăsături şi utilizări mai puţin cunoscute.
Urmărește
3365 afișări
Ce nu ştiai despre UMBRELĂ: Lucruri mai puţin cunoscute despre obiectul indispensabil în zilele ploioase (Imagine: Hepta)
Prima utilizare cunoscută a unui parasol provine din Egiptul Antic, în urmă cu peste 3500 de ani. Folosite iniţial sub forma unor simple frunze de palmier ataşate unui băţ, parasolurile egiptene au evoluat într-un obiect folosit de nobili, lideri religioşi şi figuri regale. În acele vremuri nobilii trăiau într-o cultură a tenului palid, neatins de soare. Diverse picturi hieroglifice găsite în ruinele Egiptului antic ilustrau viaţa regilor şi a zeilor, toţi având parasoluri deasupra capului, informează site-ul umbrellahistory.net.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Din cauza mediului deşertic din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, egiptenii şi asirienii nu au avut niciodată nevoie să îşi facă parasolurile impermeabile şi să creeze astfel umbrelele. Acestea au apărut în China secolului XI î.Hr., unde primele umbrele din mătase şi rezistente la apă au început să fie folosite de nobili şi figuri regale. Ca semn al puterii, oamenii influenţi aveau umbrele cu mai multe niveluri, împăratul Chinei însuşi fiind pe atunci protejat cu patru rânduri de parasoluri foarte elaborate.
Prezentăm în continuare o serie de aspecte interesante despre umbrelă:
-
Cuvântul "umbrelă" provine din latinescul "umbros", care înseamnă "umbră".
-
Răspândirea umbrelelor în zilele moderne a început în Europa, la mijlocul secolului XVIII. Până atunci umbrelele erau văzute ca un accesoriu de modă pentru femei.
-
Primul bărbat care a purtat în public o umbrelă a fost britanicul Jonas Hanway. Influenţa sa a adus într-un final umbrela în rândul populaţiei din Anglia şi în curând în toată lumea.
-
Umbrelele pe care le folosim astăzi sunt împachetate cu Teflon, ceea ce face ca acoperământul să fie impermeabil.
-
Umbrelele pot fi folosite ca armă ofensivă sau defensivă. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy este primul care a început să folosească umbrele cu fibră Kevlar, ca parte din măsurile sale de securitate.
-
Agenţiile de securitate sunt cunoscute pentru faptul că modifică umbrelele pentru scopuri secrete. De exemplu, preşedintele bulgar Georgi Markov a fost asasinat în 1978 de un agent KGB care ascunsese otravă în interiorul umbrelei modificate.
-
Multe religii au adoptat umbrelele şi parasolurile ca parte din ceremoniile şi procesiunile lor.
-
Umbrela canelată cu oţel a fost inventată în 1852 de către Samuel Fox.
-
Prima umbrelă pliantă a apărut în 1969, fiind inventată de Bradford Philips.
-
Există un muzeu al huselor de umbrele pe o insulă de pe coasta Maine, în nord-estul Statelor Unite.
-
Majoritatea umbrelelor sunt produse în China. Cele mai multe dintre ele se fac în oraşul Songxia, cu 110.000 de locuitori. Localitatea produce 350 de milioane de umbrele pe an, iar fiecare muncitor trebuie să coasă 40 de umbrele pe oră.
-
Prima explozie în inovarea umbrelelor a avut loc la începutul secolului XIX. Potrivit unui istoric al umbrelei, Louis Octave Uzanne, "doar din 1808 în 1851, putem identifica 103 modele de invenţii şi îmbunătăţiri legate de umbrele şi ochelaride soare". Printre aceste îmbunătăţiri se numără şi umbrela-telescop şi umbrela care conţinea un stilou. Totuşi, invenţia care avea să domine tehnologia umbrelelor a fost metoda de a produce umbrela care se deschidea singură printr-un "mecanism plasat în mâner".
-
Deşi umbrelele şi parasolurile au o istorie de mii de ani, umbrela care se pliază a fost creată abia în 1928.
-
Umbrelele în miniatură folosite ca decor pentru băuturi datează din prima jumătate a secolului XX.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe