„Ce trebuie să ştie lumea despre Ucraina?” Gândurile unui grup de copii evacuaţi din Mariupol

  • „Un copil spune întotdeauna adevărul”, spune o zicală veche.
  • Dar ce ştiu micuţii ucrainieni despre războiul văzut şi trăit, şi ce dorinţe au?
Urmărește
550 afișări
Imaginea articolului „Ce trebuie să ştie lumea despre Ucraina?” Gândurile unui grup de copii evacuaţi din Mariupol

Captură video CCN/Reuters/ Twitter

Au priviri triste, sunt îngrijoraţi şi au cearcăne adânci. Fie că au 5 ani sau 16 ani, copiii ucrainieni înţeleg ce se întâmplă în ţara lor şi suferă.
 
Războiul este o traumă în sine, iar oricine este martor sau afectat direct de conflictul armat tinde să sufere de sindromul şocului post-traumatic (PTSD), de oricare parte a luptei ar fi.
 
Iar când este vorba despre copii nevoiţi să fugă pentru a nu deveni victime sigure în războiul pornit de un autocrat inuman cum este Putin, durerea este cu atât mai mare. Mulţi copii nu au apucat să îşi ia pluşul preferat sau animalul de companie. Alţii au rămas singuri pe lume, părinţii lor pierind în bombardamente sau împuşcaţi de soldaţii ruşi. 
 
Cifrele oficiale arată că cel puţin 153 de copii au fost ucişi, iar peste 245 de copii au fost răniţi în loviturile aeriene ruseşti de la începutul invaziei în Ucraina, potrivit autorităţilor de la Kiev.
  • „Am şase ani. Voi împlini şapte în curând. Îmi doresc să fie prietenie. Ucraina este a doua mea familie. Vreau pace. Vreau să merg acasă”, spune Nini. 
  • „Este război în Ucraina. Sunt mulţi soldaţi în oraşe, iar multe case sunt în ruine”, spune Paşa, un băieţel în vârstă de 8 ani. 
  • „Ucraina este cea mai bună ţară din câte cunosc. Are flori, lacuri şi râuri”, povesteşte Veronika (7 ani). 
Copiii vorbesc despre faptul că nu şi-au dorit să plece şi vor să se întoarcă în Mariupol. Realitatea însă este una tristă: oraşul a fost bombardat masiv, fiind distrus în mare parte. Momentan, Mariupol rămâne închis pentru oricine încearcă să intre. Petro Andryushchenko, consilier al oraşului, a spus că forţele ruseşti au împiedicat încă de joi chiar şi cele mai mici transporturi de provizii umanitare să ajungă la locuitorii prinşi în capcană, precizând că nici un „coridor umanitar" planificat nu a fost deschis. 
  • „Oamenii din Ucraina vorbesc rusă, dar suntem ucrainieni”. (...) Un copil mic înţelege tot ce se întâmplă, chiar dacă nu se poate exprima”,   (Vlada, 7 ani). 
„Vrem să fie pace” - este mesajul care se repetă în interviurile copiilor. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici