Cea mai importantă lansare spaţială europeană din acest an. Un nou satelit va prezice mai bine furtunile violente

  • Marţi va fi lansat un nou satelit european care va îmbunătăţi considerabil prognoza furtunilor violente şi bruşte, astfel încât să ne putem pregăti mai bine pentru ele.
  • O rachetă Ariane va ridica pe cer satelitul meteorologic Meteosat-12, care va supraveghea continentul european, Orientul Mijlociu şi Africa.
Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Cea mai importantă lansare spaţială europeană din acest an. Un nou satelit va prezice mai bine furtunile violente

Sursa foto: Twitter

Acesta este prima navă spaţială dintr-un nou sistem de observare, în valoare de mai multe miliarde de euro. Aceasta este probabil cea mai importantă lansare spaţială europeană din acest an şi înlocuieşte o tehnologie veche de peste 20 de ani.
 
Uitaţi-vă la furtuna care a avut impact în Germania, Olanda şi Belgia anul trecut, unde peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa. Aceste evenimente sunt tragice", a declarat Phil Evans, directorul general al Eumetsat, organizaţia interguvernamentală care gestionează sateliţii meteorologici europeni.
 
„Observaţii mai precise, mai frecvente şi mai relevante din spaţiu sunt absolut esenţiale pentru a oferi prognoze şi avertizări mai bune care să ne ajute să reducem şi să atenuăm impactul acestor fenomene meteorologice severe”.
 
Europa are propria sa navă spaţială meteorologică aşezată la înălţime deasupra planetei încă din 1977. Noul aparat de imagistică care va fi lansat marţi este a treia generaţie din serie, potrivit BBC.
 
Meteosat-12 va returna o imagine completă a vremii de sub el la fiecare 10 minute, cu cinci minute mai repede decât se întâmplă în prezent. Acesta va fi capabil să vadă caracteristici şi mai mici ale atmosferei, cu un diametru de până la 500 de metri, şi să le vizualizeze în mai multe lungimi de undă de lumină.
 
Agenţiile naţionale de prognoză, cum ar fi Met Office din Marea Britanie şi Meteo France, vor înregistra un salt important în ceea ce priveşte cantitatea de date pe care le primesc.

Elementul de noutate

Una dintre inovaţiile majore este includerea unei camere pentru detectarea fulgerelor. Agenţiile consideră că acest lucru va fi un avantaj pentru ceea ce ele numesc "nowcasting", capacitatea de a urmări şi de a avertiza cu privire la evenimente iminente şi periculoase. Aceasta deoarece fulgerele sunt un indicator pentru rafalele violente de vânt, precipitaţiile abundente şi grindina.
 
De mult timp este posibil să se urmărească fulgerele din emisiile sale de radiofrecvenţă, dar acestea sunt în mare parte lovituri de la aer la sol, iar 90% dintre fulgere sunt de la aer, sau în interiorul norilor.
 
„Noul instrument Meteosat va schimba multe lucruri", a declarat Simon Keogh, de la UK Met Office. „Ne va permite să ne ocupăm mult mai bine de totalul fulgerelor. Este ceva ce trebuie să ştim dacă facem prognoze pentru operaţiunile cu elicoptere în Marea Nordului, de exemplu. De asemenea, dacă există materiale periculoase care sunt descărcate din avioane, chiar şi pasageri, trebuie să ştim dacă există un risc de fulgere", a declarat acesta pentru BBC News.
 
În cadrul sistemului de nouă generaţie, trei nave spaţiale vor lucra în cele din urmă la unison.
 
Un al doilea aparat de imagistică va fi montat în 2026 pentru a achiziţiona imagini mai rapide, la fiecare 2.5 minute, doar din Europa. Înainte de aceasta, în 2024, o navă spaţială "de sondare" va fi lansată pentru a preleva probe de temperatură şi umiditate în josul atmosferei.
 
Cu sateliţi de înlocuire deja comandaţi pentru primul trio funcţional, Europa are garantată o acoperire până în anii 2040.
 
Această capacitate nu este ieftină. Statele membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (Esa) au finanţat cercetarea şi dezvoltarea în valoare de 1.4 miliarde de euro. Naţiunile Eumetsat suportă costurile curente, care se estimează a fi de 2.9 miliarde de euro.
 
Este un proces de lungă durată cu compromisuri", a declarat Paul Blythe, care a condus dezvoltarea Meteosat pentru Esa.
 
„Unele dintre elementele detectoare şi elementele optice pe care le avem la bord au avut nevoie de şase, şapte, opt ani pentru a fi realizate, de la stabilirea iniţială a cerinţelor, prin multe lucrări de dezvoltare şi, în cele din urmă, pentru a obţine produsul care să fie încorporat în satelit. După aceea, trebuie să calificăm întregul sistem. Nu este o activitate rapidă. Vom beneficia de o economie de scară prin cumpărarea a şase sateliţi deodată. Dacă cumperi doar trei sau patru, atunci este clar că următoarea generaţie va costa şi mai mult”.
 
Dacă 4.3 miliarde de euro încă sună ca o sumă mare de bani, merită să recunoaştem beneficiile care decurg dintr-o bună prognoză meteo.
 
Oferind publicului încrederea necesară pentru a-şi continua viaţa de zi cu zi, contribuind la reducerea accidentelor rutiere sau permiţând sectoare precum aviaţia şi transportul maritim să funcţioneze mai eficient, există o valoare adăugată clară pentru economie, care, conform unor analize repetate, valorează miliarde de euro în fiecare an.
 
Meteosat-12 este programat să fie lansat cu racheta Ariane de la portul spaţial european din Guyana Franceză la ora locală 17:30 (20:30 GMT).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici