- Home
- Life-Inedit
- (18.10.2022, 11:43)
- Mihaela Ionita
VIDEO Cea mai luminoasă şi puternică explozie de raze gamma a fost detectată de mai multe telescoape spaţiale
- Mai multe telescoape spaţiale şi terestre au fost martorele uneia dintre cele mai strălucitoare explozii din spaţiu atunci când a ajuns pe Pământ pe 9 octombrie.
- Explozia ar putea fi una dintre cele mai puternice înregistrate vreodată de telescoape.
- Exploziile de raze gamma, sau GRB, sunt cea mai puternică clasă de explozii din univers, potrivit NASA.
- Oamenii de ştiinţă au denumit-o pe aceasta GRB 221009A, iar telescoapele din întreaga lume continuă să observe urmările acesteia.
Urmărește
2260 afișări
Sursa foto: Twitter
„GRB 221009A, de o lungime excepţională, este cel mai strălucitor GRB înregistrat vreodată, iar strălucirea sa ulterioară doboară toate recordurile la toate lungimile de undă", a declarat într-un comunicat Brendan O'Connor, doctorand la Universitatea din Maryland şi la Universitatea George Washington din Washington, DC.
„Deoarece această explozie este atât de luminoasă şi, de asemenea, se află în apropiere, credem că aceasta este o oportunitate unică în acest secol de a aborda unele dintre cele mai fundamentale întrebări cu privire la aceste explozii, de la formarea găurilor negre până la testarea modelelor de materie întunecată”.
Oamenii de ştiinţă cred că crearea impulsului lung şi luminos a avut loc atunci când o stea masivă din constelaţia Sagitta, aflată la aproximativ 2.4 miliarde de ani-lumină distanţă, s-a prăbuşit într-o explozie de supernovă şi a devenit o gaură neagră. Steaua avea probabil o masă de multe ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, potrivit CNN.
Razele gamma şi razele X au străbătut sistemul solar şi au declanşat detectoarele instalate pe Telescopul spaţial Fermi Gamma-ray al NASA, pe Observatorul Swift al lui Neil Gehrels şi pe nava spaţială Wind, precum şi pe telescoapele terestre, cum ar fi telescopul Gemini South din Chile.
Cum se formează
Găurile negre nou-născute emit jeturi puternice de particule care se pot deplasa cu o viteză apropiată de cea a luminii, eliberând radiaţii sub formă de raze X şi raze gamma. La miliarde de ani după ce a călătorit prin spaţiu, detonarea găurii negre a ajuns în cele din urmă în colţul nostru de univers săptămâna trecută.
Studierea unui astfel de eveniment poate dezvălui mai multe detalii despre colapsul stelelor, despre modul în care materia interacţionează în apropierea vitezei luminii şi despre cum ar putea fi condiţiile din galaxiile îndepărtate. Astronomii estimează că o explozie de raze gamma atât de strălucitoare ar putea să nu mai apară timp de zeci de ani.
Sursa exploziei pare îndepărtată, dar, din punct de vedere astronomic, este relativ aproape de Pământ, motiv pentru care a fost atât de strălucitoare şi a durat atât de mult timp. Telescopul Fermi a detectat explozia timp de mai bine de 10 ore.
O'Connor a fost liderul unei echipe care a folosit telescopul Gemini South din Chile, operat de National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory, sau NOIRLab, din cadrul National Science Foundation, pentru a observa urmările pe 14 octombrie.
„În grupul nostru de cercetare, ne-am referit la această explozie ca fiind "BOAT", sau "Brightest Of All Time" (cea mai strălucitoare din toate timpurile), deoarece, atunci când ne uităm la miile de explozii de raze gamma detectate de telescoapele cu raze gamma începând cu anii 1990, aceasta se distinge", a declarat Jillian Rastinejad, doctorandă la Universitatea Northwestern din Illinois, care a condus o a doua echipă care a folosit Gemini South.
Exploziile de raze gamma pot fi declanşate de explozia unei stele supermasive, care se prăbuşeşte într-o gaură neagră. Din vecinătatea găurii negre, jeturi puternice se lansează în direcţii opuse în spaţiu, accelerând particule încărcate electric, care, la rândul lor, interacţionează cu câmpurile magnetice şi radiaţiile pentru a produce raze gamma.
Explozia luminoasă a oferit, de asemenea, o oportunitate pentru două dispozitive aflate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale: telescopul cu raze X NICER (sau Neutron star Interior Composition Explorer) şi Monitor of All-sky X-ray Image, sau MAXI, din Japonia. Combinate, cele două dispozitive se numesc Orbiting High-energy Monitor Alert Network, sau OHMAN.
A fost pentru prima dată când cele două dispozitive, instalate pe staţia spaţială în luna aprilie, au putut lucra împreună pentru a detecta o explozie de raze gamma şi a însemnat că telescopul NICER a putut observa GRB 221009A la trei ore după ce a fost detectat.
„Oportunităţile viitoare ar putea duce la timpi de răspuns de câteva minute", a declarat Zaven Arzoumanian, responsabilul ştiinţific al NICER la Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland, într-un comunicat.
3/ This violent detonation causes a flood of high-energy radiation – including X-rays and gamma-rays – to stream out from the blast. And that's what orbiting observatories caught sight of on the afternoon of 9 October. pic.twitter.com/9hwnhvAxZZ
— Will Gater (@willgater) October 14, 2022
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe