Cea mai mică reptilă zburătoare de pe planetă, prezentată la Rio de Janeiro

Cea mai mică reptilă zburătoare preistorică, o nouă specie de pterozaurian care are o deschidere a aripilor de doar 25 de centimetri, a fost prezentată de cercetătorii brazilieni şi chinezi în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Rio de Janeiro.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Cea mai mică reptilă zburătoare de pe planetă, prezentată la Rio de Janeiro

Cea mai mică reptilă zburătoare de pe planetă, prezentată la Rio de Janeiro

Numită "Nemicolopterus crypticus" ("locuitorul înaripat ascuns în pădure"), fosila a fost descoperită de paleontologii chinezi la Luzhougou, în provincia Liaoning, în 2004.

Cercetătorii brazilieni au avut nevoie de patru ani pentru a reconstitui replica scheletului, în cadrul unui parteneriat chino-brazilian.

"Descoperirea deschide un nou capitol în evoluţia reptilelor zburătoare care trăiau în urmă cu 220 - 65 de milioane de ani", a spus paleontologul brazilian Alexander Kellner, de la Muzeul naţional/UFRJ.

Fosila a fost extrasă din rocile sedimentare care fac parte din Formaţiunea Jiufotang (veche de 120 de milioane de ani - cretacic) de specialiştii de la Institutul de paleontologie, vertebrate şi paleoantropologie din Beijing. Fosila originală a rămas în China.

Potrivit lui Kellner, marii pterozaurieni (cu o anvergură a aripilor de 5 - 10 metri), care se hrăneau cu peşti, sunt descendenţii unor animale mici precum Nemicolopterus crypticus, care se hrănea, probabil, cu insecte. Dacă este comparat cu alte specii de pterozaurieni, Nemicolopterus crypticus este de 20 de ori mai mic decât pterozaurianul brazilian Anhanguera piscator.

Noua specie descoperită prezintă adaptări precum curbura falangelor picioarelor, care sugerează faptul că animalul trăia în copaci. O altă particularitate este absenţa dinţilor.

China şi Brazilia sunt locuri bogate în fosile de pterozaurieni. În bazinul Araripe, Ceara, nord-estul Braziliei, au fost descoperite fosile bine conservate ale acestor reptile zburătoare, cu o anvergură a aripilor de peste cinci metri, care au dispărut în urmă cu 65 de milioane de ani.

Descoperirea a fost prezentată într-un articol publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici