- Home
- Life-Inedit
- (26.11.2021, 08:44)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai pură apă din lume este în pericol. Cum s-a format şi care este secretul acestui ”miracol al naturii”
- După ani de analize atente, oamenii de ştiinţă cred că localităţile Tiny şi Tay din Ontario, aflate la doar o oră şi jumătate la nord de Toronto, au unele dintre cele mai pure ape de pe planetă.
- Se crede că cea mai pură apă din lumea a apărut acum 70 de ani, când s-a infiltrat prin pietriş, nămol glaciar şi rocă permeabilă şi, în cele din urmă, a ajuns la suprafaţă.
Urmărește
2769 afișări
Cea mai pură apă din lume este în pericol. Cum s-a format şi care este secretul acestui ”miracol al naturii”
În ultimele luni, regiunea s-a aflat în centrul unui conflict din ce în ce mai mare, care opune conservarea rezervei de apă şi puterea tot mai mare a companiilor de extracţie a resurselor, potrivit The Guardian.
Carierele de pietriş funcţionează în zonă de peste un deceniu, dar locuitorii se tem că o extindere planificată s-ar putea dovedi dezastruoasă pentru apele subterane din regiune. Noua carieră Teedon Pit, de 13,5 hectare, situată în vârful French's Hill - o masă impunătoare de nămol, pietriş, sol aluvionar şi copaci despre care oamenii de ştiinţă cred că reprezintă secretul apei imaculate din zonă - ar urma ca solul şi stratul de pietriş să fie îndepărtate de utilajele grele şi transportate cu camioanele pentru a alimenta boom-ul construcţiilor din marile oraşe.
Începând din 2009, Bonnie Pauzé a colectat probe în borcane, documentând schimbările apărute în apă, despre care ea şi alţi locuitori spun că sunt legate de extinderea mineritului în zonă. Unele mostre conţin fulgi minusculi de nămol în suspensie în apă, altele devin negre ca cerneala atunci când sunt agitate.
„Cele mai importante autorităţi din lume nu înţeleg pe deplin apa", a declarat William Shotyk, geochimist la Universitatea din Alberta, primul om de ştiinţă care a cuantificat puritatea apei. „Şi totuşi, avem companii de agregate care spun că nu vor afecta calitatea apei”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Până de curând, se credea că cea mai pură apă din lume este cea prinsă cu mii de ani în urmă în gheaţa arctică. Dar, în 2006, Shotyk şi colegii săi au descoperit că apa din ferma sa avea o concentraţie de plumb de cinci ori mai mică decât cea a probelor de carotaj din Arctica, un rezultat pe care el încă îl consideră uluitor. La acea vreme, existau doar câteva instalaţii în lume care puteau măsura o concentraţie de plumb atât de scăzută.
„Aceasta nu este o apă grozavă. Aceasta nu este o apă excelentă. Această apă este absolut unică. Acesta este un miracol al naturii", a spus el. „Dar nu înţelegem cât de multă apă este acolo, de unde vine, cât de repede se mişcă, încotro se îndreaptă şi cum a creat-o Mama Natură".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe