- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (06.07.2009, 12:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai veche Biblie creştină a pătruns în spaţiul virtual
Cea mai veche Biblie creştină, "Codex Sinaiticus", a fost digitalizată şi va putea fi accesată gratuit online, în urma finalizării unui proiect care a durat patru ani.
Urmărește
86 afișări
Cea mai veche Biblie creştină a pătruns în spaţiul virtual (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fragmentele care au supravieţuit timpului din cea mai veche Bibilie creştină vor putea fi accesate online începând de luni, 6 iulie.
Manuscrisul original care a fost digitalizat, intitulat "Codex Sinaiticus", a fost scris în limba greacă şi datează din perioada împăratului roman Constantin cel Mare. Documentul cuprinde Noul Testament şi copii ale Evangheliilor celor patru apostoli: Matei, Marcu, Luca, Ion.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Noi proteste în Georgia. Comisia de votare atribuie victoria de la alegerile legislative partidului Visul Georgian
-
Un atac israelian la o şcoală din Gaza care adăpostea familii strămutate. Zece persoane, ucise, alte 20 sunt rănite
-
Veste bună pentru orădeni: Se inaugurează primul tronson al inelului metropolitan
Cele 800 de pagini care au învins timpul - iniţial fiind 1400 - conţin şi jumătate dintr-o copie a Vechiului Testament, cealaltă jumătate fiind pierdută.
"Codex Sinaiticus este una dintre cele mai valoroase vestigii scrise", a spus Scot McKendrick de la Biblioteca Britanică. "Acest manuscris vechi de 1600 de ani oferă o perspectivă edificatoare asupra dezvoltării Creştinismului, fiind prima dovadă a felului în care textul Bibliei a circulat de la o generaţie la alta", a adăugat el.
Fragmentele antice, devenite în timp aproape translucide, sunt secţiuni din colecţiile deţinute de Biblioteca Britanică din Londra, Mânăstirea Sfintei Caterina din Sinai (Egipt), Biblioteca Naţională din Rusia şi Librăria Universităţii Leipzig din Germania.
Proiectul, care a durat patru ani, a avut ca scop "reunificarea virtuală" a Bibliei, oferind cercetătorilor indicii despre istoria acestui document valoros.
Ansamblul de documente conţine şi pagini ale Codex-ului care nu au mai fost publicate anterior, descoperite într-o cameră a Mânăstirii Sfintei Caterina, la poalele Muntelui Moses din Sinai în 1975.
Proiectul online va permite o abordare holistică a cercetărilor în domeniul, obligând reprezentanţii instituţiilor academice să-şi ancoreze teoriile într-un context mai amplu. Biblia include traduceri în greaca modernă dar şi secţiuni în engleză. Biblioteca Britanică se aşteaptă ca Biblia digitalizată să atragă atât interesul credincioşilor din întreaga lume cât şi al forurilor academice.
"Când am postat online 25% din paginile manuscrisului, am avut 5,5 milioane de vizitatori încă din prima zi, un număr record care a determinat chiar prăbuşirea site-ului", a spus un purtător de cuvânt al Bibliotecii.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe