- Home
- Life-Inedit
- BERLIN, (21.07.2008, 16:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai veche Biblie din lume, accesibilă pe internet
Primul fragment din cea mai veche biblie cunoscută în lume, "Codex Sinaiticus", adusă din Egipt de un savant german în secolul al 19-lea şi apoi dispersată în patru ţări, va putea fi consultat, începând de joi, pe internet, a indicat directorul Bibliotecii Universitare din Leipzig.
Urmărește
5443 afișări
Cea mai veche Biblie din lume, accesibilă pe internet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Este vorba despre "un prim pas decisiv" în proiectul iniţiat de British Library de convertire în format digital şi prezentare pe internet a aproximativ 400 de pagini ale celei mai vechi biblii din lume.
Biblia este dispersată în prezent la Leipzig, Londra, Sankt Petersburg şi mănăstirea Sfânta Ecaterina din Egipt.
"Codex Sinaiticus", ce conţine versiunea completă a Noului Testament, a fost scris în limba greacă, între anii 330 şi 350 d.c., pe piele de vacă, de către călugării mănăstirii Sfânta Ecaterina, situată pe muntele Sinai, în Egipt, şi apoi abandonat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă ATACMS
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Nu se cunosc motivele pentru care acest manuscris a fost împărţit în mai multe locuri şi nici momentul în care s-a întâmplat acest lucru.
Cele 400 de pagini conservate astăzi au fost aduse în Europa, în secolul al 19-lea, de savantul german Konstantin von Tischendorf, originar din Leipzig, în timpul a trei călătorii succesive.
Din cele 400 de pagini, 43 sunt depozitate din 1844 la Biblioteca Universitară din Leipzig, a explicat Ulrich Schneider, directorul instituţiei.
Oraşul Sankt Petersburg nu mai deţine decât cinci pagini din cele 347 pe care le-a obţinut în secolul al 19-lea datorită lui Tischendorf şi a unui cercetător rus concurent: celelalte 342 au fost vândute de Stalin oraşului Londra în cursul secolului al 20-lea.
20 de pagini se află încă la mănăstirea Sfânta Ecaterina, care reclamă de multă vreme restituirea celorlalte pagini ale Codexului. Călugării mănăstirii au fost însă de acord să colaboreze la realizarea proiectului digital susţinut de numeroase fundaţii private.
Paginile originale ale Codexului sunt imposibil de transportat în prezent.
Începând de joi, "peste 1.000 de pagini, printre care cele de la Leipzig şi cele de la British Library, vor putea fi consultate pe site-ul www.codex-sinaiticus.net.", a declarat directorul bibliotecii germane, Ulrich Johannes Schneider.
Următorul fragment din ediţia virtuală a Bibliei va fi accesibil pe internet din noiembrie, potrivit lui Schneider.
Citește pe alephnews.ro: Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
astăzi, 21:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei