Cel mai produs ulei vegetal din lume poate fi inlocuit. Uleiul din drojdie ar putea preveni distrugerea palmierilor

  • Uleiul de palmier rămâne cel mai produs ulei vegetal din lume, reprezentând 40% din total, potrivit World Wide Fund for Nature (WWF).
  • Acesta este extrem de popular în rândul firmelor din domeniul alimentar şi al produselor cosmetice, deoarece este foarte util.
  • Inodor, insipid şi incolor, nu modifică mirosul, gustul sau aspectul produselor.
  • Shara Ticku de a crea o alternativă la uleiul de palmier cultivat în laborator.
Urmărește
4073 afișări
Imaginea articolului Cel mai produs ulei vegetal din lume poate fi inlocuit. Uleiul din drojdie ar putea preveni distrugerea palmierilor

Cel mai produs ulei vegetal din lume poate fi inlocuit. Uleiul din drojdie ar putea preveni distrugerea palmierilor

Este atât de utilizat pe scară atât de largă, încât uleiul de palmier sau derivaţii săi se găsesc în aproape jumătate din produsele de pe rafturile supermarketurilor, potrivit WWF. Aceasta include totul, de la ciocolată, la şampon, pizza, pastă de dinţi şi deodorant.

Problema larg documentată a acestei utilizări este că această cerere de ulei de palmier a dus la o defrişare semnificativă în zonele în care pot creşte palmieri de ulei, zone joase, calde şi umede, situate în apropierea ecuatorului. Utilizarea acestor terenuri pentru cultivarea uleiului de palmier, 85% din acestea fiind în Indonezia şi Malaezia, a crescut de aproape nouă ori, de la 3,3 milioane de hectare în 1970 la 28,7 milioane de hectare în 2020.

În termeni financiari, un raport a evaluat industria mondială a uleiului de palmier la 62,3 miliarde de dolari (51,2 miliarde de lire sterline) în 2021. Şi atât de mare este creşterea continuă a cererii, încât se aşteaptă ca această cifră să crească la 75,7 miliarde de dolari până în 2028, potrivit BBC.

Uleiul din drojdie, alternativa uleiului de palmier

Pentru a încerca să reducă dependenţa lumii de uleiul de palmier, Shara Ticku, care a fost anterior bancher de investiţii, şi cofondatorii săi au înfiinţat C16 Biosciences în New York în 2018. Susţinută de o finanţare de mai multe milioane de dolari din partea fondatorului Microsoft, Bill Gates, compania şi-a petrecut ultimii patru ani dezvoltând şi punând la punct produsul lor, care se numeşte Palmless.
 
Ei cultivă o tulpină de drojdie care produce în mod natural un ulei cu proprietăţi foarte asemănătoare cu cele ale palmierului, pe care îl recoltează. Drojdia este hrănită cu zaharuri provenite din trestie de zahăr cultivată pe terenuri deja folosite pentru culturi arabile.
 
„Procesul nostru durează mai puţin de şapte zile de la început până la sfârşit", spune o purtătoare de cuvânt a C16 Biosciences. „În cazul unui palmier de ulei tradiţional, uleiul nu ar fi gata de recoltare decât după ani de zile de la plantarea seminţelor, iar cei mai mulţi copaci nu ating producţia maximă decât după şapte ani".
 
Ea adaugă că, în prezent, compania "colaborează în mod activ la parteneriate în categoriile de frumuseţe şi de casă - de exemplu, creme hidratante, uleiuri nutritive, săpunuri şi anulări". „[Şi] plănuim să intrăm în domeniul alimentar în 2024".
 
Un alt motiv pentru popularitatea continuă a uleiului de palmier este faptul că acesta este foarte productiv.
 
„Se obţine mult mai mult ulei la hectar [din palmieri de ulei] decât din orice altă cultură oleaginoasă", spune Chris Chuck, profesor de inginerie a bioproceselor la Universitatea din Bath. „Palmierii de ulei produc aproximativ 5.000 kg [de ulei] pe hectar pe an, rapiţa aproximativ 1.000 kg pe hectar pe an, iar soia 400 kg pe hectar pe an”.
 
Pentru a reduce cererea de ulei de palmier, profesorul Chuck conduce o altă echipă care şi-a creat propria alternativă provenită din drojdie.
 
După un proiect pilot de succes, echipa se pregăteşte acum să treacă la scară industrială. Şi a fost înfiinţată o afacere privată numită Clean Food Group, care a încheiat recent un parteneriat cu un supermarket din Marea Britanie care nu a fost încă dezvăluit.
 
Profesorul Chuck speră că, în cinci ani, am putea vedea bioreactoare de 500.000 de litri, similare celor folosite de marile fabrici de bere, care produc drojdia, şi care vor da o şansă uleiului de palmier.
 
Profesorul Chuck spune că el şi colegii săi - biologi, chimişti, ingineri mecanici, ingineri chimişti şi oameni de ştiinţă din domeniul alimentar - au muncit din greu pentru a găsi o drojdie care să fie suficient de robustă şi să producă randamente ridicate de ulei.
 
După sute de generaţii de drojdie şi ani de încercări şi erori, au ajuns la o tulpină unică numită metschnikowia pulcherrima, sau MP pe scurt.
 
Se spune că MP este rezistentă şi nu este pretenţioasă cu ceea ce mănâncă. Poate fi hrănită cu iarbă şi deşeuri alimentare. Iar în momentul recoltării, celulele sale sunt pline de ulei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici