- Home
- Life-Inedit
- (02.02.2024, 12:57)
- Petru Mazilu
Cel mai rar paşaport din lume este emis de o naţiune care nu are teritoriu
- Cel mai rar paşaport din lume este emis de Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta.
- Organizaţia este şi o naţiune cu statut de observator la ONU deşi nu are teritoriu.
- În prezent, în lume există aproximativ 500 de paşapoarte emise de ordinul-naţiune, potrivit CNN.
Urmărește
7537 afișări
Sursă foto: www.orderofmalta.int
Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, cunoscut şi sub numele de Cavalerii de Malta, nu este doar o organizaţie religioasă catolică veche de aproape 1.000 de ani. Cavalerii de Malta reprezintă şi o organizaţie de ajutor umanitar cu un buget de mai multe milioane de dolari, cu operaţiuni care includ tabere de refugiaţi şi programe de ajutor în caz de dezastre în aproximativ 120 de ţări din întreaga lume.
Mult mai important, ordinul constituie o naţiune suverană, cu statut de observator la ONU, cu propria sa constituţie, dar, în mod neobişnuit, fără niciun teritoriu. Naţiunea emite plăcuţe de înmatriculare auto deşi nu are drumuri, dar şi propriile timbre, monede şi paşapoarte.
Cavalerii de Malta au apărut ca un ordin cavaleresc în Ierusalim în jurul anului 1099 şi au primit arhipelagul maltez în dar în 1530 de la regele Spaniei. Napoleon Bonaparte a forţat cavalerii să iasă din Malta în 1798, iar prezent Ordinul are sediul la Roma. Daniel de Petri Testaferrata, preşedintele Ordinului cu sediul în Malta, a declarat pentru CNN că doar aproximativ 100 din cei 13.500 de membri trăiesc în arhipelagul maltez.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Primele paşapoarte au fost eliberate de Ordinul de Malta în anii 1300, când diplomaţii săi au călătorit în alte state cu documente care atestă rolul lor de ambasadori. După cel de-al Doilea Război Mondial, utilizarea paşaportului diplomatic a căpătat caracteristicile paşapoartelor folosite în alte ţări. În prezent, există doar aproximativ 500 de paşapoarte diplomatice în circulaţie, ceea ce îl face cel mai rar paşaport din lume.
Paşaportul purpuriu al Ordinului este rezervat membrilor Consiliului Suveran şi conducătorilor misiunilor diplomatice şi familiilor acestora. Este împodobit cu litere aurii care indică numele organizaţiei în franceză, „Ordre Souverain Militaire de Malte” şi un blazon.
„Ordinul acordă paşapoarte membrilor guvernului pe durata mandatului lor”, spune de Petri Testaferrata. Paşapoartele Marilor Maeştri sunt valabile pentru o perioadă lungă, deoarece aceştia sunt aleşi pentru 10 ani şi pot avea două mandate. Ordinul emite şi paşapoarte valabile patru ani care sunt folosite doar pentru misiunile diplomatice.
Eugenio Ajroldi di Robbiate, fostul director de comunicaţii al Ordinului, a relatat pentru CNN că vameşii au reacţii ciudate atunci când văd paşaportul. „Probabil că nu au mai văzut vreodată. Când am ajuns pe aeroportul din Bangkok, o mulţime de operatori de la controlul paşapoartelor au vrut să-mi vadă paşaportul şi să-şi facă un selfie cu el”, a relatat Ajroldi di Robbiate.
Potrivit lui De Petri Testaferrata, două treimi dintre membrii Schengen recunosc paşaportul diplomatic. Ordinul nu are relaţii diplomatice cu Franţa, Marea Britanie şi SUA, dar cooperează cu autorităţile din ţările menţionate.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump