- Home
- Life-Inedit
- (02.02.2024, 12:57)
- Petru Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel mai rar paşaport din lume este emis de o naţiune care nu are teritoriu
- Cel mai rar paşaport din lume este emis de Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta.
- Organizaţia este şi o naţiune cu statut de observator la ONU deşi nu are teritoriu.
- În prezent, în lume există aproximativ 500 de paşapoarte emise de ordinul-naţiune, potrivit CNN.
Urmărește
7525 afișări
Sursă foto: www.orderofmalta.int
Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, cunoscut şi sub numele de Cavalerii de Malta, nu este doar o organizaţie religioasă catolică veche de aproape 1.000 de ani. Cavalerii de Malta reprezintă şi o organizaţie de ajutor umanitar cu un buget de mai multe milioane de dolari, cu operaţiuni care includ tabere de refugiaţi şi programe de ajutor în caz de dezastre în aproximativ 120 de ţări din întreaga lume.
Mult mai important, ordinul constituie o naţiune suverană, cu statut de observator la ONU, cu propria sa constituţie, dar, în mod neobişnuit, fără niciun teritoriu. Naţiunea emite plăcuţe de înmatriculare auto deşi nu are drumuri, dar şi propriile timbre, monede şi paşapoarte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Cavalerii de Malta au apărut ca un ordin cavaleresc în Ierusalim în jurul anului 1099 şi au primit arhipelagul maltez în dar în 1530 de la regele Spaniei. Napoleon Bonaparte a forţat cavalerii să iasă din Malta în 1798, iar prezent Ordinul are sediul la Roma. Daniel de Petri Testaferrata, preşedintele Ordinului cu sediul în Malta, a declarat pentru CNN că doar aproximativ 100 din cei 13.500 de membri trăiesc în arhipelagul maltez.
Primele paşapoarte au fost eliberate de Ordinul de Malta în anii 1300, când diplomaţii săi au călătorit în alte state cu documente care atestă rolul lor de ambasadori. După cel de-al Doilea Război Mondial, utilizarea paşaportului diplomatic a căpătat caracteristicile paşapoartelor folosite în alte ţări. În prezent, există doar aproximativ 500 de paşapoarte diplomatice în circulaţie, ceea ce îl face cel mai rar paşaport din lume.
Paşaportul purpuriu al Ordinului este rezervat membrilor Consiliului Suveran şi conducătorilor misiunilor diplomatice şi familiilor acestora. Este împodobit cu litere aurii care indică numele organizaţiei în franceză, „Ordre Souverain Militaire de Malte” şi un blazon.
„Ordinul acordă paşapoarte membrilor guvernului pe durata mandatului lor”, spune de Petri Testaferrata. Paşapoartele Marilor Maeştri sunt valabile pentru o perioadă lungă, deoarece aceştia sunt aleşi pentru 10 ani şi pot avea două mandate. Ordinul emite şi paşapoarte valabile patru ani care sunt folosite doar pentru misiunile diplomatice.
Eugenio Ajroldi di Robbiate, fostul director de comunicaţii al Ordinului, a relatat pentru CNN că vameşii au reacţii ciudate atunci când văd paşaportul. „Probabil că nu au mai văzut vreodată. Când am ajuns pe aeroportul din Bangkok, o mulţime de operatori de la controlul paşapoartelor au vrut să-mi vadă paşaportul şi să-şi facă un selfie cu el”, a relatat Ajroldi di Robbiate.
Potrivit lui De Petri Testaferrata, două treimi dintre membrii Schengen recunosc paşaportul diplomatic. Ordinul nu are relaţii diplomatice cu Franţa, Marea Britanie şi SUA, dar cooperează cu autorităţile din ţările menţionate.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe