Cel mai rar paşaport din lume este emis de o naţiune care nu are teritoriu

  • Cel mai rar paşaport din lume este emis de Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta.
  • Organizaţia este şi o naţiune cu statut de observator la ONU deşi nu are teritoriu.
  • În prezent, în lume există aproximativ 500 de paşapoarte emise de ordinul-naţiune, potrivit CNN.
Urmărește
7537 afișări
Imaginea articolului Cel mai rar paşaport din lume este emis de o naţiune care nu are teritoriu

Sursă foto: www.orderofmalta.int

Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, cunoscut şi sub numele de Cavalerii de Malta, nu este doar o organizaţie religioasă catolică veche de aproape 1.000 de ani. Cavalerii de Malta reprezintă şi o organizaţie de ajutor umanitar cu un buget de mai multe milioane de dolari, cu operaţiuni care includ tabere de refugiaţi şi programe de ajutor în caz de dezastre în aproximativ 120 de ţări din întreaga lume.

Mult mai important, ordinul constituie o naţiune suverană, cu statut de observator la ONU, cu propria sa constituţie, dar, în mod neobişnuit, fără niciun teritoriu. Naţiunea emite plăcuţe de înmatriculare auto deşi nu are drumuri, dar şi propriile timbre, monede şi paşapoarte.

Cavalerii de Malta au apărut ca un ordin cavaleresc în Ierusalim în jurul anului 1099 şi au primit arhipelagul maltez în dar în 1530 de la regele Spaniei. Napoleon Bonaparte a forţat cavalerii să iasă din Malta în 1798, iar prezent Ordinul are sediul la Roma. Daniel de Petri Testaferrata, preşedintele Ordinului cu sediul în Malta, a declarat pentru CNN că doar aproximativ 100 din cei 13.500 de membri trăiesc în arhipelagul maltez.

Primele paşapoarte au fost eliberate de Ordinul de Malta în anii 1300, când diplomaţii săi au călătorit în alte state cu documente care atestă rolul lor de ambasadori. După cel de-al Doilea Război Mondial, utilizarea paşaportului diplomatic a căpătat caracteristicile paşapoartelor folosite în alte ţări. În prezent, există doar aproximativ 500 de paşapoarte diplomatice în circulaţie, ceea ce îl face cel mai rar paşaport din lume.

Paşaportul purpuriu al Ordinului este rezervat membrilor Consiliului Suveran şi conducătorilor misiunilor diplomatice şi familiilor acestora. Este împodobit cu litere aurii care indică numele organizaţiei în franceză, „Ordre Souverain Militaire de Malte” şi un blazon.

„Ordinul acordă paşapoarte membrilor guvernului pe durata mandatului lor”, spune de Petri Testaferrata. Paşapoartele Marilor Maeştri sunt valabile pentru o perioadă lungă, deoarece aceştia sunt aleşi pentru 10 ani şi pot avea două mandate. Ordinul emite şi paşapoarte valabile patru ani care sunt folosite doar pentru misiunile diplomatice.

Eugenio Ajroldi di Robbiate, fostul director de comunicaţii al Ordinului, a relatat pentru CNN că vameşii au reacţii ciudate atunci când văd paşaportul. „Probabil că nu au mai văzut vreodată. Când am ajuns pe aeroportul din Bangkok, o mulţime de operatori de la controlul paşapoartelor au vrut să-mi vadă paşaportul şi să-şi facă un selfie cu el”, a relatat Ajroldi di Robbiate.

Potrivit lui De Petri Testaferrata, două treimi dintre membrii Schengen recunosc paşaportul diplomatic. Ordinul nu are relaţii diplomatice cu Franţa, Marea Britanie şi SUA, dar cooperează cu autorităţile din ţările menţionate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici