"Cel mai singuratic copac din lume" ar putea ajuta la dezvăluirea secretelor schimbărilor climatice

  • Este considerat "cel mai singuratic copac din lume", dar molidul Sitka de pe insula Campbell, nelocuită, a avut o companie plăcută în ultima vreme, o echipă de cercetători neozeelandezi care cred că acesta ar putea ajuta la dezvăluirea secretelor schimbărilor climatice.
  • Cercetătorii neozeelandezi cred că molidul izolat ar putea dezvălui multe despre Oceanul Sudic, unul dintre principalele rezervoare de carbon din lume.
Urmărește
6188 afișări
Imaginea articolului "Cel mai singuratic copac din lume" ar putea ajuta la dezvăluirea secretelor schimbărilor climatice

Sursa foto: Twitter

Molidul de nouă metri înălţime deţine titlul de record mondial Guinness pentru "cel mai izolat copac" de pe planetă. Este singurul copac de pe insula arborescentă şi bătută de vânt, situată la 700 de kilometri sud de Noua Zeelandă, în Oceanul Sudic. Este singurul copac pe o distanţă de 222 km în jur. Cel mai apropiat vecin al său creşte pe Insulele Auckland.
 
Înainte de molidul din Insula Campbell, se spunea că Arborele Ténéré din Niger era cel mai izolat copac de pe planetă, până când a fost ucis de un şofer în 1973.
 
Se crede că molidul Sitka a fost plantat de Lord Ranfurly, guvernatorul de atunci al Noii Zeelande, la începutul anilor 1900, de unde şi porecla de copacul Ranfurly, potrivit The Guardian.
 
Cu toate acestea, studiile nu au putut confirma vârsta exactă a acestuia, iar Guinness World Records notează că, deşi este denumit în mod popular cel mai singuratic copac din lume, "nu există o definiţie precisă, universal recunoscută, a ceea ce constituie un "copac"".
 
De asemenea, este clasificat ca specie invazivă, iar unii oameni de ştiinţă ar fi fericiţi să îl vadă dispărând. Dar pentru Dr. Jocelyn Turnbull, liderul ştiinţific în domeniul radiocarbonului de la GNS Science, copacul ar putea fi un instrument valoros pentru a înţelege ce se întâmplă cu absorbţia dioxidului de carbon în Oceanul Sudic.
 
„Din CO2 pe care îl producem din arderea combustibililor fosili şi îl introducem în atmosferă, doar aproximativ jumătate rămâne acolo, iar cealaltă jumătate se duce în pământ şi în ocean", a declarat Turnbull. „Se pare că Oceanul de Sud - unul dintre aceste rezervoare de carbon - a preluat aproximativ 10% din toate emisiile pe care le-am produs în ultimii 150 de ani".
 
Turnbull a colaborat cu Deep South National Science Challenge din Noua Zeelandă, cu Platforma ştiinţifică antarctică şi cu Institutul Naţional pentru Apă şi Atmosferă pentru a înţelege ce se întâmplă cu carbonul din Oceanul Sudic.

La ce întrebări ar putea răspunde ”copacul singuratic”

Echipele îşi pun două întrebări majore: dacă rezervoarele de carbon se "umplu", va provoca o accelerare masivă a încălzirii globale? Sau, prin învăţarea modului în care funcţionează, aceste rezervoare pot fi ajutate să absoarbă şi mai mult carbon şi să reducă încălzirea globală?
 
Studiile anterioare care au analizat absorbţia de carbon de către Oceanul Sudic au produs rezultate contradictorii. Teoria actuală este că absorbţia este în creştere, iar Turnbull doreşte să înţeleagă ce anume determină acest lucru.
 
Prelevarea de probe din atmosferă este cea mai bună metodă de măsurare a concentraţiilor de CO2 şi poate fi completată cu eşantioane de apă de mare adâncime, datate cu radiocarbon. Dar această metodă are şi limitări.
 
Nu poţi colecta aer care a fost acolo acum 30 de ani, pentru că nu mai este acolo", a spus Turnbull. „Aşa că am venit cu această idee de a folosi inelele copacilor. Plantele, atunci când cresc, iau dioxidul de carbon din aer prin fotosinteză şi îl folosesc pentru a-şi dezvolta structurile, iar carbonul din aer ajunge în inelele copacilor".
 
Acest lucru este util atunci când există o abundenţă de copaci stabiliţi, dar aceştia sunt o raritate în Oceanul de Sud. Intră în scenă molidul Sitka - cel mai sudic copac pe care echipa l-a putut găsi şi care ar putea oferi date bune. „A crescut mult mai repede decât orice altceva [în acea regiune], iar inelele sunt mai mari şi mai uşor de separat şi de obţinut o înregistrare". 
 
Folosind un burghiu manual, Turnbull a extras o probă de carote de 5 mm din copac în 2016, dar rezultatele nu au fost încă publicate.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici