- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (22.02.2015, 21:39)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel mai vechi spital psihiatric din lume a inaugurat un muzeu şi o galerie de artă
Cea mai veche instituţie psihiatrică din lume, Bethlem Royal Hospital, aflată la periferia Londrei, a inaugurat în această săptămână un muzeu şi o galerie de artă care evidenţiază evoluţia tratamentelor aplicate de-a lungul secolelor în cazul maladiilor mintale.
Urmărește
601 afișări
Cel mai vechi spital psihiatric din lume a inaugurat un muzeu şi o galerie de artă (Captură video)
Spitalul original a fost înfiinţat în 1247 într-o zonă care astăzi reprezintă centrul Londrei şi a contribuit la răspândirea în vocabularul britanic a cuvântului "bedlam", care înseamnă "haos" şi "nebunie", informează Yahoo News.
În secolul al XVIII-lea, vizitatorii puteau să plătească o anumită sumă pentru a-i privi de aproape pe pacienţii din spital. Trei secole mai târziu, stereotipurile despre maladiile mintale sunt încă destul de abundente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
"Muzeul doreşte să confrunte stigmatul asociat cu bolile mintale şi una dintre principalele modalităţi de a face acest lucru constă în a-i aduce pe oameni la faţa locului şi să înţeleagă că acesta nu este un loc înspăimântător, ameninţător şi întunecat", a spus Victoria Northwood, directoarea Archives and Museum de la Bethlem Royal Hospital.
Perioada întunecată din istoria tratamentelor folosite contra maladiilor mintale este explicată, dar nu condamnată, în acest muzeu.
Cătuşe din fier şi piele, folosite până la jumătatea secolului al XIX-lea pentru imobilizarea unor pacienţi, sunt expuse în spatele unui zid din oglinzi, pentru a nu putea fi văzute direct.
O celulă capitonată este prezentată în secţiune transversală şi suplimentată cu echipamente audio care difuzează înregistrări cu un pacient care vorbeşte despre senzaţiile pe care le-a avut în timp ce a fost închis în acea celulă.
Expoziţia este însoţită de numeroase programe interactive. Într-unul dintre acestea, sub forma unei aplicaţii video, vizitatorul trebuie să ia decizia de a închide (sau nu) în spital, împotriva voinţei sale, o femeie tânără, care neagă pericolele generate de anorexie.
Arta este prezentă la rândul ei în mod masiv în clădire, începând cu impunătoarele statui din secolul al XVII-lea "Raving Madness" şi "Melancholy Madness", realizate de Caius Gabriel Cibber, care au stat la intrarea spitalului Bethlem atunci când acesta se afla în centrul Londrei.
Galeria expune şi picturi realizate de actuali sau foşti pacienţi, precum Dan Duggan, autorul unei serii în cărbune, "Cipher", reprezentând versiuni diferite cu chipul alungit al unui acelaşi bărbat. Dan Duggan, în vârstă de 41 de ani, a avut mai multe tentative de a se sinucide şi a fost internat de trei ori în instituţii psihiatrice, inclusiv la Bethlem Hospital. El consideră că arta a reprezentat un instrument esenţial în procesul său de vindecare.
Dansatoarea Liz Atkin, care este şi artist vizual, a crescut într-o familie ai cărei membri erau alcoolici. S-a îmbolnăvit de dermatilomanie - acnee escoriată, tulburare în care pacientul simte un impuls serios şi incontrolabil de a-şi leza pielea la nivelul feţei şi al corpului - la vârsta de opt ani. "Lucrurile ar fi putut să se sfârşească cu totul altfel", a spus Liz Atkin, în prezent în vârstă de 38 de ani. Ea a primit tratament şi lucrează cu pacienţii internaţi în secţia destinată persoanelor care suferă atacuri de panică de la Bethlem Hospital, care funcţionează acum într-o clădire luminoasă şi spaţioasă în sudul Londrei.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:02
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
astăzi, 08:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână