Cele mai bune locuri din lume în care merită să trăieşti - GALERIE FOTO

Norvegia şi-a menţinut statutul de cea mai dezirabilă ţară din lume în care merită să trăieşti, potrivit unui studiu realizat de experţii ONU, iar ţările africane subsahariene, puternic afectate de războaie şi maladia SIDA, sunt cele mai puţin atractive ţări din lume.

Urmărește
1873 afișări
Imaginea articolului Cele mai bune locuri din lume în care merită să trăieşti - GALERIE FOTO

Tokyo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Datele studiului, colectate înainte de declanşarea crizei mondiale, au relevat faptul că oamenii din Norvegia, Australia şi Islanda se bucură de cele mai bune standarde de viaţă, iar persoanele din Niger, Afganistan şi Sierra Leone se confruntă cu cele mai mici scoruri în ceea ce priveşte standardele de dezvoltare umană.


Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a folosit pentru alcătuirea acestui index o serie de date colectate în 2007, precum PIB-ul pe cap de locuitor, nivelul de educaţie, speranţa de viaţă, prezentând diferenţe majore între ţările dezvoltate şi cele în dezvoltare.

Speranţa de viaţă este în Niger de 50 de ani, cu 30 de ani mai mică decât în Norvegia. Pentru fiecare dolar câştigat pe cap de locuitor în Niger, se câştigă aproximativ 85 de dolari pe cap de locuitor în Norvegia.

Jumătate din populaţie este analfabetă în 24 dintre cele mai sărace ţări din lume, comparativ cu 20%, în ţările cu un coeficient mediu al dezvoltării umane.

Japonezii trăiesc mai mult decât alte popoare, având o speranţă de viaţă de 82,7 ani, în medie, comparativ cu 43,6 ani cât se înregistrează în Afganistan.

Liechtensteinul are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume - 85.383 de dolari -, micuţul principat, în care trăiesc 35.000 de persoane, fiind sprijinit de 15 bănci şi peste 100 de companii de management în domeniul sănătăţii.

Cei mai săraci oameni din lume trăiesc în Republica Democrată Congo, ţara în care venitul pe cap de locuitor este de 298 de dolari pe an.

PNUD, care publică anual acest index încă din 1990, consideră că dezvoltarea umană a progresat pe plan global cu 15% începând din 1980, iar China, Iranul şi Nepalul au urcat cele mai multe poziţii în acest clasament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici