- Home
- Life-Inedit
- (11.07.2014, 16:52)
- Gabriel Burete
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele mai interesante tuneluri din lume - GALERIE FOTO, VIDEO
Anul 2014 marchează două decenii de la inaugurarea tunelului de sub Canalul Mânecii, care face legătura între Franţa şi Anglia. Cu această ocazie, CNN a alcătuit o listă cu cele mai interesante tuneluri din lume, de la construcţii realizate manual, până la minuni ale ingineriei moderne.
Urmărește
12562 afișări
Cele mai interesante tuneluri din lume - GALERIE FOTO (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
Tunelul de sub Canalul Mânecii, Anglia/Franţa
The Channel Tunnel sau Le tunnel sous la Manche (n.r. Tunelul Canalului, ori Tunelul de sub Canalul Mânecii, în engleză, respectiv franceză), construcţia care a inspirat această listă, a fost inaugurat acum douăzeci de ani, în 1994, relatează CNN. Deşi realizarea este relativ recentă, ideea conectării insulelor britanice de continent, folosind un tunel între Anglia şi Franţa, nu este una nouă. Prima propunere în acest sens a fost făcută de către inginerul francez Albert Mathieu, în 1802, acum mai bine de două sute de ani. Proiectul acestuia presupunea un tunel iluminat, traversat de trăsuri, şi o insulă artificială la jumătatea distanţei, pentru schimbarea cailor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Lucrările la construcţia actuală au început în 1988, după ce o tentativă precedentă, începută în 1974, a fost anulată de britanici după un singur an, odată cu schimbarea partidului de guvernământ. Channel Tunnel are o lungime de 50 de kilometri şi leagă oraşul Folkestone, comitatul Kent, din Marea Britanie, de Coquelles, în apropiere de Calais, în Franţa. Adâncimea medie a tunelului este de 50 de metri sub fundul mării, cel mai adânc punct fiind la 75 de metri. Deşi tunelul Seikan din Japonia este mai lung şi e aflat la o adâncime mai mare, Le tunnel sous la Manche are cea mai lungă porţiune subacvatică dintre toate construcţiile de acest fel din întreaga lume.
Distanţa poate fi străbătută cu trenurile pentru pasageri Eurostar, cu navetele Eurotunnel, care transportă autovehicule, şi cu trenuri de marfă. Inaugurarea tunelului a redus durata necesară traversării Canalulului Mânecii de la minimum o oră şi jumătate la 35 de minute şi "a schimbat fundamental geografia Europei", spune Matt Sykes, directorul companiei de inginerie Arup.
Tunelul Lærdal, Norvegia
Lærdalstunnelen, aşa cum este numit de localnici, uneşte localităţile Lærdal şi Aurland, aflate în vestul Norvegiei. Începută în 1995 şi inaugurată cinci ani mai târziu, în 2000, construcţia a costat puţin peste un miliard de coroane, echivalentul a aproximativ 120 de milioane de euro. La cei 24.5 kilometri pe care se întinde, Lærdal este cel mai lung tunel rutier din lume, depăşind Zhongnanshan şi Jinpingshan, din China şi celebrul St. Gotthard, din Elveţia.
Din cauza distanţei semnificative dintre punctele de acces, care necesită cel puţin douăzeci de minute pentru a fi străbătută, dar şi a faptului că tunelul se traversează doar cu ajutorul autovehiculelor, autorităţile norvegiene au trebuit să ia măsuri pentru a se asigura că şoferii rămân concentraţi la drum. Din acest motiv, tunelul a fost împărţit în patru secţiuni, separate de trei peşteri, la fiecare şase kilometri. Şoseaua este luminată de becuri de culoare albă, în timp ce luminile din peşteri sunt albastre şi galbene. Rolul peşterilor este de a elimina, pe cât posibil, rutina şofatului, de a permite pauze în locuri mai puţin închise pentru cei care suferă de claustrofobie şi de a facilita întoarcerea autovehiculelor.
Aqua-Line, Golful Tokyo, Japonia
Construcţia, care leagă oraşele Kawasaki, din prefectura Kanagawa, şi Kisarazu, din prefectura Chiba, este un hibrid pod-tunel, care ajută la traversarea golfului Tokyo. Inaugurat în 1997, după nouă ani de construcţie şi 23 de ani de planificare, acesta a redus durata călătoriei dintre cele două localităţi de la o oră şi jumătate la 15 minute. Costurile totale ale proiectului, care face parte din drumul naţional 409, s-au ridicat la suma de 1.44 trilioane de yeni japonezi, aproximativ 10 miliarde de euro.
Lungimea totală de 14 kilometri este străbătută pe un pod, pe primii 4.4 kilometri şi, apoi, printr-un tunel subacvatic, pe porţiunea finală, de 9.6 kilometri. Cele două construcţii se întâlnesc pe insula artificială Umihotaru, unde şoferii pot să se oprească şi să intre în magazinele şi restaurantele construite acolo. Tunelul este ventilat cu ajutorul turnului Kaze No To (n.r. Turnulu vântului, în limba japoneză), care pare că se ridică din apele golfului.
Tunelul Eisenhower, Colorado, Statele Unite
Denumit oficial Tunelul Memorial Eisenhower-Johnson, acesta se află la aproximativ 80 de kilometri de oraşul Denver şi scurtează traseul autostrăzii I-70, la trecerea prin Munţii Stâncoşi. Amplasat la 3.400 de metri deasupra nivelului mării, Eisenhower este cel mai lung tunel montan şi punctul cel mai înalt al sistemului de drumului Interstate, din Statele Unite, precum şi unul dintre tunelurile aflate la cea mai mare altitudine din întreaga lume.
Prima porţiune a fost inaugurată în 1973 şi cea de-a doua, şase ani mai târziu, în 1979, iar tunelul finalizat se întinde pe 2.7 kilometri. Eisenhower Tunnel a jucat un rol important în mişcarea feministă din Statele Unite, atunci când Janet Bonnema a depus o cerere pentru a lucra la noul proiect. Deşi a fost iniţial selectată, datorită faptului că angajatorul i-a citit greşit numele şi a presupus că e bărbat, Janet a fost transferată pe alt post, mult mai puţin important, atunci când încurcătura a ieşit la iveală. La finalul procesului care a urmat, Bonnema a fost reangajată, dând naştere unui precedent important în cadrul luptei femeilor pentru drepturi egale.
Tunelul Spiralen, Norvegia
Construcţia impresionantă, inaugurată în 1961, se întinde pe 1.7 kilometri şi cuprinde şase spirale spectaculoase care conduc către un punct de observaţie aflat în oraşul industrial Drammen, din Buskerud, Norvegia. "Deşi este o ţară destul de scumpă, Norvegia a reuşit să construiască numeroase tuneluri relativ ieftine", spune Alun Thomas, de la firma de consultanţă Ramboll. "Acest lucru se datorează proiectelor realizate de arhitecţii nordici, care păstrează doar elementele esenţiale care asigură traficul prin tunel. Eficienţă maximă, cu efort minim", adaugă el.
Inaugurat de regele Olaf al V-lea, în 1961, Spiralen este situat între 50 şi 213 metri deasupra nivelului mării. Punctul de observaţie, aflat în apropiere de Drammen, oferă o privelişte uimitoare şi beneficiază de un muzeu, o terasă şi restaurante.
Tunelul Guoliang, China
Înainte de construcţia acestui tunel impresionant, singura modalitate de a ajunge în satul Guoliang era de-a lungul unei poteci săpate în stâncă, în munţii Taihang. În 1972, treisprezece săteni, conduşi de Shen Mingxin, au decis să construiască un tunel şi au început săpăturile manual. Trei dintre ei şi-au pierdut viaţa până la terminarea lucrărilor, dar constrcucţia a transformat satul şi a devenit o atracţie turistică importantă, care atrage, în continuare, vizitatori în zonă.
Aflat în provincia Henan, în estul Chinei, tunelul se întinde pe 1.2 kilometri, având o lăţime de doar patru metri. Guoliang a fost deschis traficului rutier pe 1 mai 1977, după doar cinci ani de construcţie. "Pentru mine, tunelul Guoliang accentuează importanţa acestui gen de construcţii, care pot să îmbunătăţească mediul înconjurător şi să aducă beneficii serioase societăţii", notează Alun Thomas. "În acelaşi timp, nu trebuie să uităm sacrificiile cu care a fost realizat şi faptul că trei persoane şi-au dat viaţa pentru a duce proiectul la bun sfârşit", adaugă el.
Tunelul SMART, Kuala Lumpur, Malaysia
Început în 2003 şi inaugurat în 2007, tunelul SMART este unul dintre cele mai importante proiecte ale guvernului din statul asiatic. Cu o funcţie dublă, de tunel rutier şi canal de scurgere în cazul inundaţiilor, SMART a fost realizat, în primul rând, pentru a limita pagubele în timpul viiturilor frecvente din Malaysia. Atunci când nu sunt inundaţii, SMART funcţionează ca un tunel rutier obişnuit, iar atunci când ploile inundă zonă, apa este direcţionată într-un canal subteran, iar drumul rămâne deschis circulaţiei. În timpul viiturilor puternice însă, traficul rutier este oprit, iar apa este lăsată să se scurgă prin tunelul principal.
Construcţia a costat autorităţile din Malaysia în jur de patru sute de milioane de euro, dar de la inaugurare, în 2007, zone predispuse inundaţiilor, ca Masjid Jamek, Dataran Merdeka, Leboh Ampang ori Jalan Melaka, au fost ferite de furia naturii. Canalul de scurgere are o lungime de 9.7 kilometri, în timp ce tunelul rutier se întinde pe patru kilometri şi asigură legătura cu aeroportul Simpang.
Tunelul Bund, Shanghai
Tunelul care uneşte Bund cu Pudong, pe sub râul Huangpou, este una dintre atracţiile turistice ale Shanghaiului. Iniţial, acesta a fost gândit ca un tunel pietonal, dotat cu un trotuar rulant. În prezent însă, pasagerii sunt transportaţi cu ajutorul unor vagoane automate. Amenajările interioare au fost realizate de o firmă locală, după ce preţul cerut de o companie internaţională a fost considerat prea mare de autorităţi. În prezent, interiorul tunelului este luminat de neoane care, împreună cu sunetele din boxe, asigură efecte psihedelice.
Lungimea tunelului Bund este de doar 646 de metri, iar costul unui bilet este de douăzeci de ori mai mare decât cel al feriboturilor care traversează râul Huangpou. Totuşi, construcţia a devenit o atracţie turistică importantă din Shanghai, clasându-se între primele cinci cele mai vizitate locuri din metropola chineză.
Tunelul Seikan, Japonia
Construit sub strâmtoarea Tsugaru, între insulele Honshu şi Hokkaido, tunelul Seikan a fost inaugurat în 1988, după 24 de ani de muncă. În prezent, Seikan este cel mai lung tunel de cale ferată din lume, dar urmează să fie depăşit de tunelul de bază Gotthard, care va fi cu aproape patru kilometri mai lung. Totuşi, Channel Tunnel, de sub Canalul Mânecii, are o porţiune subacvatică mai lungă, deşi se întinde pe o distanţă mai mică.
Tunelul Seikan a fost construit pentru a conecta prefectura Aomori, aflată pe insula Honshu, de insula Hokkaido, în nordul Japoniei. Realizarea acestuia a scurtat semnificativ timpul călătoriei, faţă de traversarea la bordul feribotului. Şinele de tren se află la 240 de metri sub nivelul mării şi la o sută de metri sub fundul mării, astfel că Seikan este tunelul feroviar aflat la cea mai mare adâncime din lume. Seikan se întinde pe 53.8 kilometri fiind cel mai lung tunel de cale ferată din lume, până la finalizarea construcţiei la tunelul de bază Gotthard. Cea mai lungă secţiune a acestuia din urmă va avea 57.1 kilometri.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate