Cele mai spectaculoase locuri din Asia - GALERIE FOTO

Zidul Chinezesc, Petra, Oraşul Interzis, Ierusalim sau Mecca se numără printre frumuseţile aflate pe continentul asiatic şi considerate minuni ale lumii.

Urmărește
4824 afișări
Imaginea articolului Cele mai spectaculoase locuri din Asia - GALERIE FOTO

Petra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

TAJ MAHAL

"Minunea de palat", realizat în stilul arhitecturii islamice, a fost ridicat de 20.000 de muncitori, care au lucrat timp de 22 de ani, la cererea lui Şah Jahan.

Potrivit legendei, palatul a fost construit deoarece împăratul a dorit "să-şi exprime tristeţea în piatră" în urma morţii soţiei sale favorite.

ZIDUL CHINEZESC

Cel mai mare sistem de apărare al lumii, a cărui realizare a durat 2.000 de ani, are o lungime de 6.520 de km. Mulţi ani a fost considerată singura construcţie a omului ce poate fi vazută de pe Lună.

Realizarea Zidului Chinezesc a început în sec al III -lea AH, sub domnia primului împărat al Chinei, Shih Huang-Ti, şi a durat până în sec al XVII-lea.

ORAŞUL INTERZIS

Numit "Oraşul de purpură" şi întins pe 72 de hectare, complexul format din palatul imperial, locuinţele membrilor curţii, sălile pentru primiri oficiale, a fost început în sec. al XV-lea, când împăraţii dinastiei Ming şi-au mutat capitala de la Nanking la Beijing.

Palatul, care are 9.000 de încăperi, a fost construit pentru conducătorul suprem, care era considerat "centrul universului". 24 de împăraţi au locuit în vechiul palat, până când acesta a fost deschis pentru public în urma victoriei comuniştilor lui Mao.

ARMATA DE TERACOTĂ

Începând din 1974, arheologii au descoperit 8.000 de statui de teracotă în mărime naturală în nordul capitalei Xian. Primul împărat al Chinei, Shih Huang-Ti, care a ordonat începerea construirii Zidului Chinezesc, a dorit construirea unui mausoleu subteran.

Fiecare soldat are o altă expresie a feţei. Armata este aşezată în formaţii de câte patru rânduri şi este formată din infanterişti, lâncieri, arcaşi, călăreţi, conducători ai carelor de luptă etc.

MECCA

Aproximativ un milion de musulmani vin în fiecare an în pelerinaj la Mecca. Aici, ei înconjoară Kaaba de şapte ori. Sanctuarul se află în curtea interioară a Marii Moschei.

Mahomed a inclus venerarea Kaabei în învăţătura sa şi a numit edificiul "Casa Domnului", înlocuind astfel divinităţile preexistente cu una singură, Allah.

Triburile arabe venerau ceea ce se presupune astăzi a fi un meteorit ca pe un fetiş trimis din cer, şi, pe care, pentru a-l proteja l-au închis într-un cub (Kaaba în limba arabă), cu latura de 15 metri, fără ferestre, cu un acoperiş plat.

IERUSALIM - Oraşul Sfânt

Actuala capitală a statului Israel este centru religios creştin, evreiesc şi musulman.

În ciuda situaţiei politice tensionate, pelerinajele pentru fiecare dintre cele trei religii sunt paşnice.

Astfel, creştinii vin la Biserica Sfântului Mormânt, plasată în locul unde Iisus crucificat a fost aşezat într-un mormânt de piatră, evreii vin la Zidul Plângerii, tot ce a rămas din Marele Templu, iar pentru musulmani, locuri sfinte sunt Domul Stâncii, cu cupola aurită, aflat pe locul fostelor temple ale lui Solomon şi Irod, şi Moscheea Al-Aqsa, care în limba arabă înseamnă "locul cel mai îndepărtat", adică punctul cel mai departe de Mecca în care a ajuns, potrivit tradiţiei, profetul Mahomed.

PETRA

Fosta capitală a nabateenilor se află în valea Petra, la 80 km de Marea Moartă, pe teritoriul Regatulu Iordaniei.

La 850 metri deasupra nivelului mării, au fost săpate în stâncă numeroase edificii monumentale şi camere funerare, temple, morminte de piatră, porţi, sculpturi care reprezintă lei, amazoane, zeiţe din panteonul nabatean şi personaje din mitologia greacă.

EVEREST

Cel mai înalt vârf din lume, aflat la graniţa dintre Regatul Nepalului şi Tibet, are, potrivit ultimelor măsurători, 8.872 de metri.

Prima încercare reuşită de escaladare a Everestului a avut loc la 29 mai 1953 şi a aparţinut alpinistului neo-zeelendez Edmund Hillary şi şerpaşului său Tenzing Norgay.

Tibetanii au numit vârful Chomolungma - "Zeiţa mamă", iar nepalezii îi spun Sagarmatha - "muntele cu vârful în cer".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici