Celule suşă, extrase fără a distruge embrionul uman

Cercetătorii americani au declarat că au dezvoltat o nouă tehnică care ar putea permite crearea de celule suşă embrionare umane fără a distruge embrionul, potrivit unui studiu publicat, joi, în revista Cell Stem Cell.

Urmărește
9 afișări
Imaginea articolului Celule suşă, extrase fără a distruge embrionul uman

Celule suşă, extrase fără a distruge embrionul uman

Cercetătorii au extras o simplă celulă dintr-un embrion recuperat dintr-o clinică de fertilizare in vitro, potrivit procedurii utilizate pentru efectuarea testelor de depistare a defectelor genetice.

După ce celula a fost extrasă, cercetătorii au introdus înăuntrul ei o simplă proteină, numită laminină, pentru a conserva pluripotenţa care caracterizează celulele suşă embrionare. Embrionul de la care s-a extras celula a putut să se dezvolte în continuare normal, spun cercetătorii.

Celulele suşă au capacitatea de a se dezvolta în orice ţesut din organism şi ar putea oferi cea mai bună cale de a vindeca maladii incurabile sau de a repara organe distruse de un cancer sau de un accident.

Noua abordare ar putea pune capăt dezbaterilor etice în legătură cu utilizarea embrionilor umani pentru cercetări umane, care, potrivit tehnicilor actuale, sunt distruşi în timpul procesului de prelevare a celulelor suşă. Preşedintele american George W. Bush a interzis, în 2001, în numele protejării vieţii din momentul concepţiei, utilizarea de fonduri federale pentru cercetări asupra unor noi linii de celule suşă embrionare umane.

La sfârşitul lui 2007, două echipe de cercetători au găsit o soluţie parţială: transformarea celulelor din epidermă în celule suşă. Pielea va deveni, probabil, cea mai mare sursă de celule de acest tip, spune australianul Alan Trounson, coordonator al celui mai mare proiect de cercetare asupra celulelor suşă, de la Institutul californian de medicină regenerativă.

Totuşi, celulele suşă dezvoltate din celule ale epidermei nu sunt încă gata pentru aplicaţii clinice, pentru că procesul de transformare provoacă modificări genetice potenţial la fel de letale ca şi virusurile. Celulele embrionare nu prezintă astfel de pericole, rămânând în prezent singura soluţie viabilă pentru aplicaţiile terapeutice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici