Video Celulele din pielea umană pot fi transformate în celule suşă

Două grupuri de cercetători au reuşit să transforme celule din pielea umană în celule suşă, deschizând noi căi, potenţial nelimitate, pentru înlocuirea ţesuturilor sau organelor distruse, potrivit unor studii publicate în revista Science.

Urmărește
8 afișări

Descoperirea simultană a unei echipe de cercetori japonezi şi a uneia de cercetători americani "va schimba complet modul de acţiune" în domeniu, este de părere James Thomson, autorul studiului american.

Celulele suşă sunt considerate ca un posibil panaceu pentru mai multe maladii cronice sau letale, pentru că se pot dezvolta în 220 de tipuri diferite de celule din corpul uman.

Dar accesul la celulele suşă embrionare, chiar şi pentru cercetare, este limitat din considerente etice care ţin de utilizarea şi clonarea embrionilor umani. În plus, organele transplantate obţinute din celule suşă embrionare pot fi respinse de organismul pacientului.

Noua tehnică, ce urmează să fie îmbunătăţită, ar putea permite crearea de celule suşă cu acelaşi cod genetic ca al pacientului, eliminând astfel respingerea. Cele două echipe au reuşit să transforme celulele pielii în celule suşă inserând în ele patru gene diferite, prin intermediul unui retrovirus.

Accesul mai facil la celule suşă ar permite avansarea rapidă a cercetărilor pentru obţinerea unor tratamente mai eficace împotriva cancerului, a maladiilor Alzheimer şi Parkinson, a diabetului, artritei, leziunilor măduvei coloanei vertebrale, a infarctului, arsurilor şi maladiilor cardiace.

Echipa japoneză, cordonată de profesorul Shinya Yamanaka de la Universitatea din Kyoto, a reuşit să creeze o linie de celule suşă pornind de la 5.000 de celule epiteliale. Studiul realizat de echipa japoneză va fi publicat pe 30 noiembrie în revista Cell.

Echipa americană, coordonată de James Thomson, de la Universitatea din Wisconsin, Madison, a reuşit să reprogrameze o celulă din 10.000, fără a recurge însă la o genă cunoscută a fi cancerigenă.

Casa Albă a salutat descoperirea, văzând în ea o modalitate de a rezolva probleme medicale "fără a compromite nici scopul nobil al ştiinţei, nici caracterul sacru al vieţii umane".

Vaticanul condamnă ferm orice manipulare a embrionului uman, dar încurajează cercetările asupra celulelor suşă adulte aşa cum sunt cele prelevate din piele.

Conferinţa episcopilor din Statele Unite a fost de părere că această nouă descoperire "ne aminteşte încă o dată că progresul medical şi viaţa umană nu trebuie să fie în conflict. Aceste două părţi pot să se susţină şi să se îmbogăţească reciproc pentru binele tuturor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici