Centrul aventurii din creier, identificat de cercetători

Cercetătorii au identificat o zonă primitivă din creier care îi face pe oameni să fie aventuroşi - descoperire care poate explica de ce oamenii se "îndrăgostesc" regulat de produse noi atunci când sunt la cumpărături.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului Centrul aventurii din creier, identificat de cercetători

Centrul aventurii din creier, identificat de cercetători (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii britanici care au făcut descoperirea s-au folosit de un scaner pentru a măsura fluxul sangvin din creierele participanţilor la studiu.

Ei au descoperit că o regiune numită striatum ventral se activează mai mult în momentul în care subiecţii aleg obiecte neobişnuite în cadrul testelor controlate.

Striatumul ventral este implicat în procesarea recompenselor în creier prin intermediul unor neurotransmiţători precum dopamina.

Cercetătorii cred că acest mecanism de recompensare primitiv indică faptul că există un precedent evoluţionar în testarea lucrurilor necunoscute.

"Căutarea experienţelor noi şi nefamiliare este o tendinţă comportamentală fundamentală la oameni şi animale. Este logic să încerci noi lucruri de vreme ce acestea se pot dovedi avantajoase pe termen lung", a indicat Bianca Wittmann, de la Wellcome Trust Centre for Neuroimaging din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

Calitatea de persoană aventuroasă atrage după sine, însă, şi riscurile. Unele alegeri pot fi periculoase şi, în lumea modernă, selectarea lucrurilor noi, poate, de exemplu, să-l facă pe consumator sensibil la campaniile de promovare agresive.

Sistemul de feedback (răspuns) pozitiv din creier ar putea contribui, de asemenea, la anumite vicii comune.

"La oameni, căutarea continuă a noului poate juca un rol în dependenţa de droguri sau jocuri de noroc, ambele fiind mediate de tulburări în eliberarea dopaminei", a indicat Nathaniel Daw, de la Universitatea din New York, coautor al studiului.

Studiul a fost publicat în revista Neuron.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici