- Home
- Life-Inedit
- (24.07.2020, 22:31)
- Catalin Rosioru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorii au creat din greşeală un peşte hibrid, încercând să salveze o specie pe cale de dispariţie
- Cercetătorii maghiari au creat un hibrid între sturionul rusesc şi peştele-spatulă american.
- Experimentul a reuşit din greşeală, când încercau să înmulţească în captivitate sturionul rusesc.
- Cele două specii au un strămoş comun, care a trăit acum 184 de milioane de ani.
Urmărește
3960 afișări
Cercetătorii au creat din greşeală un peşte hibrid, încercând să salveze o specie pe cale de dispariţie
N-ar trebui să fie posibil şi, totuşi, există – un hibrid între sturionul rusesc şi peştele-spatulă american. Cercetătorii maghiari au anunţat că au creat un hibrid între cele două specii pe cale de dispariţie, pe care l-au botezat "sturddlefish". În prezent există aproximativ 100 de exemplare în captivitate, dar oamenii de ştiinţă nu intenţionează să mai creeze altele.
„Nu ne-am dorit să ne jucăm de-a hibridizarea, a fost ceva neintenţionat”, spune Attila Mozsár, cercetător la Institutul pentru Cercetare în Piscicultură şi Acvacultură din Ungaria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Sturionul rusesc e una dintre cele mai ameninţate specii, dar şi una foarte importantă economic – este sursa celei mai mari părţi din caviarul prezent pe pieţele din întreaga lume. Un exemplar depăşeşte 2 metri lungime şi se hrăneşte cu moluşte şi crustacee.
Peştele-spatulă american filtrează zooplanctonul din bazinul râului Mississippi şi depăşeşte şi el 2 metri lungime. Ca şi sturionul, peştele-spatulă are o rată de dezvoltare scăzută şi poate fi pus în pericol prin pescuitul excesiv.
Cele două specii au un strămoş comun, care a trăit acum 184 de milioane de ani.
Cercetătorii maghiar încercau să înmulţească sturionul rusesc în captivitate, printr-un procedeu asexuat, folosind sperma peştelui-spatulă american ca declanşator, dar fără să se combune cu nucleul icrelor de sturion. Dar au avut surpriza să constate că icrele de sturion s-au combinat cu sperma peştelui spatulă şi au obţinut astfel un peşte care are gene din ambele părţi.
Din cele 100 de exemplare obţinute astfel, unele au jumătate din gene de sturion şi jumătate de peşte spatulă, altele au mai mult gene de sturion. Toţi peştii sunt însă carnivori şi au nasul turtit al sturionului, în comparaţie cu nasul ascuţit al peştelui-spatulă.
Cei mai mulţi dintre hibrizii obţinuţi de oamenii de ştiinţă, inclusiv celebrul Liger, o combinaţie de leu şi tigru, nu se pot reproduce şi, probabil nici sturddlefish. Cercetătorii maghiari nu vor mai produce alţii pentru că aceştia ar putea depăşi sturionii în sălbăticie, punându-i în şi mai mare pericol.
Totuşi, faptul că două specii, despărţite de 184 de milioane de ani de evoluţie, s-au putut combina, arată că nu sunt chiar atât de diferite în fond.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe