Cercetătorii au demonstrat că vacile pot fi învăţate să meargă la ”toaletă”. Beneficiile antrenamentului ”MooLoo”

  • Cercetătorii din Germania şi Noua Zeelandă au demonstrat că vacile pot fi învăţate să urineze într-o toaletă rudimentară, permiţând colectarea şi tratarea deşeurilor şi reducând emisiile de amoniac.
  • Acest lucru permite colectarea şi tratarea deşeurilor, menţinând astfel hambarele curate, reducând poluarea aerului şi permiţând crearea unor ferme deschise, benefice pentru animale.
Urmărește
274 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au demonstrat că vacile pot fi învăţate să meargă la ”toaletă”. Beneficiile antrenamentului ”MooLoo”

Cercetătorii au demonstrat că vacile pot fi învăţate să meargă la ”toaletă”. Beneficiile antrenamentului ”MooLoo”

Acumularea şi răspândirea excrementelor de vacă şi a altor deşeuri pot contamina solul local şi căile navigabile. Alternativa aleasă de mulţi fermieri, închiderea vacilor în hambare, este nepotrivită pentru animale şi are ca rezultat combinarea urinei şi fecalelor care produce amoniac, un gaz nociv.

Cu toate acestea, cercetătorii au raportat în Current Biology că vacile pot fi învăţate să meargă la toaletă. Acest lucru permite colectarea şi tratarea deşeurilor, menţinând astfel hambarele curate, reducând poluarea aerului şi permiţând crearea unor ferme deschise, benefice pentru animale, potrivit E&T.

„De obicei, se presupune că bovinele nu sunt capabile să controleze defecaţia sau urinarea”, a spus dr. Jan Langbein, psiholog de animale la Institutul de cercetare pentru biologia animalelor de fermă din Germania. „[Dar] vitele, ca multe animale de fermă, sunt destul de inteligente şi pot învăţa multe. De ce nu ar trebui să poată învăţa cum să folosească toaleta?".

Cercetătorii au început o schemă de antrenament pentru viţei, pe care au denumit-o antrenamentul „MooLoo”. Aceştia au început prin recompensarea viţeilor atunci când urinau în toaletă.

Pentru a încuraja utilizarea toaletei, cercetătorii au dorit ca viţeii să asocieze urinarea în afara acesteia cu o experienţă neplăcută. „Ca pedeapsă, am folosit mai întâi căşti şi am redat un sunet foarte urât ori de câte ori au urinat afară”, a continuat Langbein. „Am crezut că acest lucru va pedepsi animalele, nu prea sever, dar nu a fost aşa. În cele din urmă, stropirea cu apă a funcţionat bine ca un factor de descurajare delicat”.

Pe parcursul a câteva săptămâni, echipa de cercetare a instruit cu succes 11 din cei 16 viţei din experiment. Performanţa viţeilor a fost comparabilă cu cea a copiilor şi superioară celei a copiilor foarte mici.

Langbein este optimist. „După 10, 15, 20 de ani de cercetări cu vite, ştim că animalele au personalitate şi fac lucruri diferite într-un mod diferit. Nu sunt toate la fel”. Langbein speră că „în câţiva ani, toate vacile vor merge la toaletă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici